Петък,

Адвокат: Очакват се нови застрахователни фалити тази година

От: Редактори -
A
A
A

Държавата се готви за нови два или три фалита на застрахователни дружества през тази година. Това обяви в предаването „Темида – цената на истината“ по Евроком опитният адвокат по застрахователни дела Николай Димитров. Според него тази информация не е нищо повече от прочит на случващото се в последните месеци с Комисията за финансов надзор (КФН). Нещо повече, според коментара на Димитров, секторът знае и очаква въпросните фалити на неназовани до момента дружества.

„Държавата явно се подготвя за ситуации като фалита на „Олимпик“ (който се случи през август 2018 г. – бел.ред.). Затова в Комисията за финансов надзор сме свидетели на все още незает овакантен пост – този на председателя. Един заместник-предс4едател вече пое отговорност, а при следващ фалит ще е по-логично да има оставка на по-висшестоящия в йерархията“, разказа Николай Димитров.

Според него чаканите вълнения около фалити са причина и постът на заместник-председател да не е с постоянен титуляр а с временно изпълняващ функцията. „Там има човек по заместване и няма да се случат добри неща“, прогнозира Димитров.

Той отправи съвет към законодателя и каза, че единственият му полезен ход е да даде гаранция на целия застрахователен сектор, като постави титуляри на топ длъжностите. Така комисията ще упражнява по-стриктен контрол върху застрахователите. Всички проблеми до момента са резултат от слабия регулатор, категоричен бе Николай Димитров.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички