Обявяваме данъците си безплатно по интернет

Обявяваме данъците си безплатно по интернет | StandartNews.com

5% отстъпка, ако пуснем формуляра по мрежата до 31 март

Данъчните декларации за годишните доходи от изминалата 2014 г. ще може да се подават напълно безплатно по интернет. Най-късно до края на януари това ще може да става с Персонален идентификационен код (ПИК), който се взима от офис на НАП. Това предвиждат промени в данъчните закони, които влизат в сила от началото на новата година. Но за да стартира подаването на данъчни декларации с ПИК, са необходими още няколко дни за тестване на системата. Досега за да се пусне формуляр до НАП по мрежата, се изискваше електронен подпис.

Променени са и правилата за ползване на отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация за доходите. От отстъпката могат да се възползват гражданите, които подадат данъчната си декларация до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК), при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г. Досега отстъпката от 5% важеше до 10 февруари, като условията да се ползва бяха в този срок да се подаде формуляра за получените доходи и да се плати дължимият налог. Новият срок от 31 март важи както за подаване на данъчните декларации с електронен подпис, така и с безплатния ПИК.

От 1 януари 2015 г. с данък от 8% се облагат лихвите по всички сметки в банките, а не само по срочните депозити, както досега. Промяната беше направена, за да не се избягва плащането на налози с прехвърляне на парите по спестовни сметки, които са с по-висок доход от разплащателните и нямат падеж, на който могат да се теглят парите. В стария вариант на закона от 1 януари 2015 г. доходите от лихви трябваше да се облагат с 6%, а през следващите години налогът да продължи да намалява, докато напълно изчезне. Но депутатите решиха данъкът върху лихвите да се запази на 8%.

Хазната връща налози на хора с доход до 4080 лв.

Хората, които през изминалата 2014 г. са получили доходи само от трудов договор, чийто общ размер не превишава 12 месечни минимални работни заплати (4080 лв.), могат да получат от хазната платените през миналата година данъци върху заплатата им. В общата сума от 4080 лв. не влизат парите, които са получени за стаж и професионален опит. Но ако е получен какъвто и да е страничен доход - например обезщетение за безработица, пенсия или лихви по дебитна карта или разплащателна сметка, облекчението не важи. За да се ползва данъчното облекчение и хазната да върне платените налози, трябва да се подаде данъчна декларация в офиса на НАП по постоянен адрес. Като декларации вече може да се подават, а крайният срок за пускането им е 30 април. Това облекчение се ползва за първи и последен път, тъй като беше отменено и вече не важи за доходите от 2015 г. За доходите от настоящата година беше въведено облекчение за родителите, но то реално ще се ползва в началото на 2016 г. при деклариране на получените доходи от 2015 г. Тогава един от родителите ще може да намали облагаемия си доход с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две деца и за 600 лв. за три и повече деца. Тъй като данъкът е 10%, за едно дете данъците ще се намалят с 20 лв., за две деца - с 40 лв., а за три и повече - с 60 лв. За отглеждане на дете с 50 и с над 50 на сто степен на увреждане годишният доход ще се намалява с 2000 лв., като ще се спестят 200 лв. данъци.

Няма да записваме колите в общината

При купуване, прехвърляне или отписване на автомобил вече не е необходимо да се ходи до общината, а ще бъде достатъчно промяната в собствеността да се направи в КАТ. Това гласят промени в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2015 г. От КАТ вече трябва ежедневно да предоставят по електронен път на Министерството на финансите данни за регистрираните автомобили, отчислените и спрените от движение коли, включително и информация за екологичната им категория. След това тази информация ще се предава от МФ на общините. Размерът на дължимия за автомобила данък ще се изчислява от служители на общината, където е постоянният адрес на новия собственик, въз основа на получената по електронен път информация от МФ. След това общината ще съобщава на собственика какъв данък дължи. Тези правила не важат за колите, придобити по наследство, или ако автомобилът има повече от един собственик. В тези случаи новият собственик сам трябва да подаде декларация в общината в срок от два месеца след придобиване на колата.
Малка промяна има и в сроковете за плащане на данъците за жилищата и за автомобилите. През 2015 г. тези общински налози ще се плащат на две вноски - до 30 юни и до 31 октомври, като платилите цялата сума на всеки един от данъците в първия срок до 30 юни ще ползват 5% отстъпка. В закона обаче не е предвидена 5% отстъпка за плащане на такса смет наведнъж. През миналата година първите вноски от данъците за жилището и за колата се плащаха от 31 март до 30 юни, а вторите - до 30 октомври. Сега първите вноски на двата данъка може да се направят и много по-рано, стига съответната община да е изчислила размера на дължимите налози.

Режат измамите с горива за отопление

Схемите за ощетяване на държавния бюджет чрез горива за отопление се пресичат с промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които влизат в сила от 2015 г. Горивата за отопление се облагат с намален акциз от 50 лв. на 1000 литра вместо стандартната ставка от 645 лв. Затова досега се използваше схема за препродажба на горива за отопление между много фирми, като една от тях се оказва бушон. Така горивата първо изчезваха, а после се появяваха в резервоара на селскостопанска техника. Но с промените вече е забранено получаването на горива за отопление от лица, които нямат необходимите за целта съдове за съхранение или отоплителни инсталации. Освен това горивата може да се доставят само на адреса, където ще се използват, и след доставката вече не може да се препродават.
От началото на годината отпада изискването да се слага бандерол на потребителската опаковка на хранителни добавки за поддържане на доброто състояние на организма, съдържащи етилов алкохол, когато са в опаковки до 50 мл. Отпадъците от тютюн вече може да се унищожават само от предприятия с лиценз за третиране на отпадъци.
За да се затегне контролът върху акцизните стоки, се връщат измервателните уреди в предприятията, които произвеждат горива, алкохол, бира и цигари. Те обаче ще трябва да се монтират до 6 месеца след като се получи одобрение от страна на Брюксел, че не противоречат на правилата на ЕС. Целта на поставянето на измервателни уреди е да се засича количеството суровини, които влизат в предприятията за акцизни стоки и да се отчита цялото количество произведена продукция. Данните от измервателните уреди ще трябва да се отразяват в счетоводството на предприятията, голяма част от тях да се предават електронно на Агенция "Митници", а освен това ще може да се използват при определяне на дължимия акциз.

По-изгодни правила за инвестиции от ЕС

Доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, които български фирми изплащат на компании майки от ЕС, вече няма да се облагат с данък. Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които влизат в сила от 2015 г. Досега тези доходи се облагаха с 5%. С промените инвестициите в България стават още по-изгодни за компаниите от ЕС. Вече са в сила и нови правила за преотстъпване на данъка върху печалбата за инвестиции в райони с висока безработица. Преотстъпеният данък не може да превишава 50% от първоначалната инвестиция, но за общините от Югозападния регион на страната ще се преотстъпват до 25% от инвестицията. За големи инвестиционни проекти на стойност над 37,5 млн. евро това данъчно облекчение ще може да се ползва само след разрешение от Брюксел. А ако инвестицията е в Югозападния регион, разрешение от Брюксел ще се изисква и за данъчни бонуси за проекти на стойност над 18,75 млн. евро.

С 10% данък вече ще се облагат допълнителните средства, които получават депутатите. Те са в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Средствата се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители.

15% такса за бинго залите

С такса от 15% вече ще се облагат направените офлайн залози в залите за бинго. Това гласят промени в Закона за хазарта, които влизат в сила от началото на годината. Организаторите на лотарии, томболи, моментни лотарийни игри, бинго и кено ще бъдат облагани с такса от 15% върху оборота, а ако игрите се организират в интернет, данъкът ще бъде 20% върху разликата между направените залози и изплатените печалби. При предишната промяна на закона бинго залите не бяха включени сред облагаемите хазартни игри, но сега те вече са добавени.

Освен таксата върху приходите организаторите на хазартни игри плащат и такса за социално отговорно поведение. За онлайн залагания тази такса е 50 хил. лв., за казино е 10 хил. лв., а за останалите хазартни игри е 5 хил. лв. С влезлите в сила промени, ако някой не плати в срок тази такса, вече може да му се отнема лицензът за срок от 3 до 6 месеца.

Газът поевтиня с 30 стотинки

Природният газ поевтиня от 1 януари с 30 ст. - до 603,14 лв. за 1000 куб. метра. Това реши на 19 декември Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която отхвърли искането на "Булгаргаз" за увеличение на цената от началото на годината с 2,07%, или с 12,48 лв. В мотивите си "Булгаргаз" се позоваваше на съотношението лев/долар, цените на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и изискванията на нормативните актове за регулиране на цените.

Новата цена е за продажба на крайните снабдители и на клиентите, присъединени директно към газопреносната мрежа, и е валидна до 31 март 2015 г. включително.

За клиентите, присъединени към мрежите ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, цената е малко по-висока - 610,86 лв. на 1000 кубика, също без акциз и ДДС, реши ДКЕВР.

Безплатни SMS-и от Търговския регистър

Агенция по вписванията облекчава бизнеса и гражданите, като осигури безплатно ползване на SMS уведомяването от 1 януари 2015 г. Това се прави заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите. Проблемът бе обсъден с премиера Бойко Борисов. Всички абонирани за услугата вече ще получават безплатно съобщение на мобилния си телефон за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър и оповестяване за услуги, предоставяни от службите по вписванията (Имотен регистър). От второто известяване могат да се възползват собствениците на имоти.
Стойността на услугата ще е 50 000 лв. и се поема от бюджета.

Холограми за документите от Агенцията по вписвания

Агенцията по вписванията ще издава от 1 януари 2015 г. холограмни стикери за документи. Това се прави с цел по-висока степен на защита на издаваните документи и ограничаване възможностите за тяхното манипулиране и фалшифициране. Холограмни стикери ще бъдат полагани върху удостоверения за вписани обстоятелства, издавани от Търговския и Имотния регистър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай