Обвиняват мобилните оператори в тежък грях към потребителите

Към момента повишаване на цените няма да има, категоричен е шефът на КЗП

Обвиняват мобилните оператори в тежък грях към потребителите | StandartNews.com

Два от мобилните оператори са виновни в нелоялна търговска практика и това е причината да им се забрани да повишават цените си, обяви пред БНР председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Въпросните два оператора имаха намерение да вдигнат цените на своите услуги, като използват инфлационния индекс на НСИ за две години наведнъж, а това е невъзможно да се случи, защото самите оператори са се ограничили за това с текст в договорите, които те сключват с потребителите, обясни Маргаритов наложената забрана двата оператора да вдигат цените на услугите си.

"По отношение на третия оператор към днешна дата няма данни за такова намерение, но ние следим ситуацията. В момента няма вдигане на цените на нито един от операторите. Така че към момента няма неравнопоставеност между тях. Всичко се гледа по един и също начин", обясни Димитър Маргаритов.

"Нелоялната практика се изразяваше именно в намерението за двойното вдигане с двата инфлационни индекса, което не е позволено", каза шефът на КЗП.

След 1 януари, ако телекомите решат да се възползват от законовата възможност, защото тези клаузи стъпват на един законов текст като възможност за вдигане на цените, тогава би трябвало те да използват инфлационния индекс за 2021 година, а той още не е обявен от НСИ. Така че на този етап това са само предположения.

"Едно е сигурно, че с предварителното изпълнение на нашите заповеди към момента повишаване на цените няма да има", поясни Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай