Обществена поръчка се превръща в Параграф 22

Столична община поставя неизпълними условия пред кандидатите

Обществена поръчка се превръща в Параграф 22 | StandartNews.com

София. Обществена поръчка на Столичната община за 5 млн. лв. е на път да се провали. Общината търси кой да отпечатва винетките за преференциално паркиране заедно с изработването на информационната система на Центъра за градска мобилност и осигуряването на SMS паркирането. Единственият възможен кандидат у нас, който може да отпечата въпросните стикери - "Демакс", обяви пред "Стандарт", че ще се оттегли от конкурса. Очакваше се печатницата да кандидатства в консорциум с други две фирми, които да осъществят останалите две дейности по поръчката.

Именно поставянето на ограничение пред софтуерни и телекомуникационни компании задължително да търсят обединение с лицензирана от финансовото министерство печатница предизвика силно недоволство. Две такива фирми вече са сезирали Комисията за защита на конкуренцията за дискриминационните условия, които поставя възложителят - Центърът за градска мобилност, но не и без санкцията на общината. Преди това жалващите се фирми са потърсили "Демакс" за партньорство, но им е било отказано. "От печатницата ни казаха, че "им е посочен" друг провайдър на услугата SMS паркиране и отказаха да ни дадат оферта", заяви заинтересован участник в конкурса. Кой посочва кои фирми да влязат в консорциума, засега е само догадка.

Преди време пред "Стандарт" общинският съветник Орлин Алексиев, който оглавява комисията за обществените поръчки в Столична община, бе категоричен, че няма проблем в условията. И че печатницата, дори и да е единствена, ще даде еднакви цени на всички, които желаят да участват. Оказва се обаче, че далеч не е така.
За тенденциозно ограничаване на участниците и за предрешаване на избора на победителя предупреждават засегнати компании в жалбата си до КЗК. Те настояват антимонополната комисия да спре поръчката и трите дейности в нея да бъдат отделени в самостоятелни търгове. "Не може от участниците вкупом да се иска да доказват, че имат минимум три години опит в разработването

и поддръжката на специализиран софтуер в областта на телекомуникациите, в изграждането и поддръжката на уебсайтове и в печатането на ценни книжа. Това са коренно различни дейности", коментират засегнати участници. В същото време при толкова специфични услуги изборът на консорциума победител единствено ще зависи от фирмата, която ще отпечата винетните стикери за паркиране в синя и зелена зона.

Част от кандидатите започват да търсят за партньор печатница от чужбина. В обявлението на поръчката обаче се посочва изискване, което е невъзможно да бъде изпълнено. Това е представянето на "документ, издаден от финансовото министерство, за правото на участника да извършва в специализирана печатница отпечатването на ценни книжа, съгласно Наредбата за условията и реда на отпечатване и контрол върху ценни книжа". Подобно изискване няма как да бъде изпълнено, тъй като в цитираната наредба няма текстове, които регламентират издаването на подобен документ, се жалват фирмите.

Как тогава тези, които имат капацитета да направят информационната система на паркирането в синята и зелената зона в столицата и плащането с SMS, да намерят партньор за отпечатването на винетните стикери за живеещите в тези зони? Възможностите са повече от ограничени, след като единствената печатница, която може да бъде привлечена, се отказва да участва в поръчката. Условията обаче са направени така, че само тя да бъде избрана. Кой допусна да се получи този параграф 22? "Сблъсъкът на интереси е много голям", признава изпълнителният директор на "Демакс" Марин Несторов. "Не искаме конфронтация. За нас това е дребна поръчка и не си струва да рискуваме името си. Затова няма да бъдем активни", допълни шефът на печатницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай