Обрат в строежите на сгради! Нови изисквания на Европа

ЕС има вече законодателната основа за "зелена" трансформация, обяви Искра Михайлова

Обрат в строежите на сгради! Нови изисквания на Европа | StandartNews.com

Европейският парламент приключи с преговорите и затвори законодателните досиета по пакета "Готови за 55" (Fit for 55), правещ възможен изпълнението на целите по Зеления пакт. Със завършването на преговорите със Съвета и окончателното приемане на обновената Директива за възобновяема енергия приключи един период в работата на Европейския парламент (ЕП), който беше посветен на изграждането на законодателната основа за зеленото преобразуване на ЕС. Това съобщи евродепутатът Искра Михайлова от групата на “Обнови Европа“, която участва в "Националния ден на обновяването", провел се днес за четвърта година и организиран от сдружение "Да обновим България" (Renovate Bulgaria) - национален партньор на европейската кампания "Да обновим Европа" (Renovate Europe). Събитието се проведе в сградата на Камарата на строителите в България.

Обновяването на сградния фонд в ЕС е процес, който по думите на евродепутата намира отражение и приложни допирни точки в цялата политика за климатична неутралност. Реновирането намира отражение в много от законодателните промени - от променената директива за енергийна ефективност, директивата за енергийните характеристики на сградите, през директивата за пазара на строителните материали, до Социалния фонд за климата, изброи Искра Михайлова. 

"Предстои страните членки да актуализират своите национални планове за енергетиката и климата, да интегрират новото законодателство и да изпълнят целите по Зеления пакт", така описа тя задълженията на страните от Общността в бъдеще. Тук въпросът за степента на готовност на страните членки да се изправят пред предизвикателствата е ключов. 

„Да, някои страни са готови. Много бърз преглед на националните планове за възстановяване и устойчивост показва, че Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Франция, Чехия инвестират около 10 процента от ресурса, с който разполагат по механизма за възстановяване и устойчивост, за реновиране на сградите и енергийна ефективност на обществени и частни сгради. Така постигат бързи инвестиции в подкрепа на механизма, повишават общата за страната енергийна ефективност, както и характеристиките на сградния фонд. В резултат отчитат и много добри резултати в намаляването на въглеродните емисии“, конкретизира Искра Михайлова, предаде БТА. 

А дали България е готова да посрещне предизвикателствата на “Готови за 55“, да изпълни национална програма за обновяване на сградите, предстои да стане ясно, защото “досега резултати няма“, по оценка на евродепутата. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Kostoff
преди 6 месеца

И къде е обрата?

Откажи