Обрат в пазара на имоти. Голяма промяна за брокерите

Нова наредба слага ред

Обрат в пазара на имоти. Голяма промяна за брокерите | StandartNews.com

Обрат в пазара на имоти ще настъпи, след като държавата въведе задължително образование за брокерите.

България e една от малкото държави в Европейския съюз, в която липсва какъвто и да било вид регулация на пазара на недвижими имоти. Вероятно поради тази причина  тази дейност у нас често се извършва от непрофесионалисти, а подвеждането на клиентите и откровените измами са практика. За да реши проблемите на този пазар, държавата е решила поетапно да въведе регулация на сектора.

Преди дни от Министерството на образованието публикуваха за обществено обсъждане проект на Наредба за придобиване на квалификация по професията „Брокер“. С нея се предлага да има държавен образователен стандарт (ДОС) за придобиване на квалификация по професията „Брокер“. Тя ще се учи в професионалните гимназии като част от  образователната област „Стопанско управление и администрация” и професионално направление „Търговия наедро и дребно“, съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.

С проекта се определят единните изисквания за знанията, уменията и компетентностите, необходими за упражняване на професията, които са задължителни за всички образователни и обучаващи институции, които имат право да организират обучение, завършващо с издаване на Свидетелство за професионална квалификация или Удостоверение за професионално обучение по професията, се казва в мотивите на проекта.

Наредбата е изготвена като част от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО). След приемането й ще бъдат разработени специални учебни планове и ще бъдат съставени учебници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай