Обрат с болничните. Работодателите доволни

Ето предложението на Асен Василев

Обрат с болничните. Работодателите доволни | StandartNews.com

Една дългоочаквана от всички работодатели промяна с болничните е напът да се реализира.

Фирмите ще плащат само първите два дни от болничните, а не три, както досега - това ще бъде заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 година, съобщи БНР, позовавайки се на участници в провелата се вчера работна среща на ръководствата на КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев.

Предвижда се и повишение на така наречена вдовишка добавка, която сега е 26,5 на сто от пенсията на починалия съпруг/съпруга.

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка през 2010-а година, но продължава да се прилага.

Работодателят покрива 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, а от четвъртия ден нататък от НОИ институт плаща 80%.

Вече стана ясно, че за догодина ще се заложи 5 на сто реален  ръст на заплатите и 10 на сто увеличение на пенсиите по швейцарското правило.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Джон хамериканеца
преди 5 месеца

Т.е. отново всичко се прави в услуга на нашите чорбаджии и се вземат пари от бюджета. Добре бе Цъкльо, кога ще предложиш закъснението и неизплащането на заплати и осигуровки от работодателите да бъде криминално деяние?!

Откажи
преди 5 месеца

Бизнесът си е платил, затова.

Откажи
Бай Ганьо
преди 5 месеца

Държавата събира задължителни осигуровки за болест от които плаща болничните. Това да вменява това си задължение на някой друг си е чиста проба измама.

Откажи
Илка Гачева
преди 5 месеца

А защо трябва работодателят да плаща болнични за времето, когато работникът не работи? Не стига, че сума време преди това е внасял осигуровки за този риск на работника, ами после трябва да изпълни задължението на държавата, която е събрала тези пари. Даже и тези два дни са несправедливи. Просто кърпят бюджета на НОИ, източен от фалшиви ТЕЛК-ове.

Откажи
Честито
преди 5 месеца

А нали и това щеше да временно (защото така щяха да намалеят болничните 🙈) и да се върне 100% плащане на болничните.

Откажи
С.В.
преди 5 месеца

А случайно тоя опушения да се е допитал до НОИ които ще плащат болничните. Изобщо не са благоволили да ги повикат на срещата. Тези двамата сами взимат решения тъпанари. КНСБ им е все едно кой плаща. Тъпи боклуци. Двамата трябва да ги вържат на каишка и да ги развеждат да плашат децата с тях. Кога ще им осигурят по една килийка на двамата продажници.

Откажи
Галина Александрова
преди 5 месеца

А третият ден кой ще го плаща

Откажи