Сряда,

Обновяват базата за балнео и за СПА туризъм

От: Редактори -
A
A
A

Създадохме седем балнео- и СПА дестинации съвместно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, които да популяризират страната ни като място с голям потенциал за лечение и профилактика на различни болести. От проучванията, които направихме, констатирахме, че с течение на времето специализираната база за тези услуги не се използва достатъчно и на места е дори занемарена. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в Нареченски бани, става ясно от съобщение на министерството на туризма.

Селото има статут на национален курорт и е известно с лековитите си минерални води. Министър Ангелкова се е срещнала с кмета Васил Куртев и е обсъдила с него възможностите за съвместни прояви, които да представят местния туризъм.

Тази година сме се ангажирали да представяме по-малките населени места, които имат добри възможности в този подсектор, е пояснила министър Ангелкова. Работим основно в две посоки - да се акцентира върху изключителната важност на балнеологията и ще положим максимални усилия да я популяризираме. И второ, в партньорство с Министерството на здравеопазването, подготвяме списък с възможни проекти, които да представим за публично-частно партньорство, е казала Ангелкова. Освен това, в Закона за туризма са посочени приоритетни условия за курортите, и в частност за националните курорти, сред които в частта за балнеология е и Нареченски бани. Три години работихме усилено, за да направим националните курорти с особен статут, което ще важи и за Нареченски минерални бани (община Асеновград), като балнеолечебен курорт от национално значение, е акцентирала министър Ангелкова.

Тя е съобщила, че се разработва втория етап от Инвестиционната карта в туризма, която е създадена. В рамките на Международното туристическо изложение ITB в Берлин организирахме форум с представители на германските здравни каси и през този април предстои те да направят обиколка в България. Така ще могат на място да се запознаят с възможностите за висококачествени балнео-, СПА и уелнес услуги у нас, за да изпращат повече техни потребители в страната ни, е информирала министър Ангелкова. Тя е отбелязала, че както в Наречен, така и в Сапарева баня, водите са на едно от първите места по минерализация и лечебни качества. Затова ще се съдейства този ресурс да бъде използван пълноценно.

Кметът на Нареченски бани Васил Куртев е благодарил на министър Ангелкова за вниманието към района и е представил потенциала му като природни, културно-исторически и лечебни дадености, които могат да привличат по-голям брой туристи. Народният представител от ГЕРБ Христо Грудев, който също е участвал в срещата, е поздравил министър Ангелкова и нейния екип за усилията да насърчат устойчивото развитие на туризма и в по-малките общини.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички