Обмислят връщането на четвъртокласните пътища

Обмислят връщането на четвъртокласните пътища | StandartNews.com

Добрич. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обяви, че кабинетът обмисля връщането на пътищата 4 клас в републиканската пътна мрежа, заради лошото им състояние. "Това, разбира се, ще го направим след дискусия с общините. Знаете какво е състоянието на бюджета, но трябва ежегодно като начало да предвидим 70 или 100 млн. лв. за рехабилитация и поддържане на пътищата, защото всяко забавяне води до намаляване качеството на пътищата", каза министър Терзиева. Тя подчерта, че кабинетът е заявил намерение да реализира икономически растеж и затова се обмисля максимално използването на ресурса на бюджета за подобряване на пътната инфраструктура в страната. Терзиева добави, че републиканските пътища в страната са с дължина 20 хил. км, колкото са и пътищата, които са общинска собственост.

"Става дума за голям обем за рехабилитация и това ще изисква голям обем финанси, но ние искаме да включим четвъртокласните, за да бъде по-лесно управляемо и по-лесно финансирано. Сега общините се грижат и е проблемно за тях. Това са целеви средства. Вече имаме готова стратегия, която ще е част от голямата пътна стратегия за следващия програмен период. Затова е важно да приоритизираме инфраструктурните обекти. Европейските пари специално по ОП "Регионално развитие" ще бъдат само за тези пътища - първи, втори и трети клас, които са свързани с паневропейските коридори. Това е новото в новия програмен период", - коментира министърът.

Тя бе категорична, че ще продължи изграждането на автомагистрала "Хемус", като заяви, че всичко хубаво ще бъде продължено и обектът е включен в следващия програмен период като индикативен проект в европроектите. "И дори ако не успеем оттам да вземем пари, ще търсим други пари за финансиране. Категорично ще правим автомагистрала "Хемус", каза Терзиева. Тя добави още, че отсечката от Белокопитово до Велико Търново ще бъде магистрален габарит и заяви, че в понеделник ще подпише всички разрешителни за магистрала "Струма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай