Обезщетения за свинекомплекса в Никола Козлево

Заразата от африканска чума тръгнала най-вероятно от гризачи

Обезщетения за свинекомплекса в Никола Козлево | StandartNews.com

Ще има обезщетения за умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево. Това съобщи пред бТВ проф. Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните. В края на 2019 г. получихме поредния транш от 8 млн. лв. от Европейската комисия, каза проф. Желязков и увери, че министерство на земеделието е силно амбицирано да намали до минимум заразата от африканска чума по свинете.

Припомняме, че в края на миналата седмица бе открито ново огнище на инфекцията – в най-големия свинекомплекс в шуменска област в с. Никола Козлево. Всички 24 000 прасета ще бъдат хуманно умъртвени във вторник. Те ще бъдат загробени в площадка в Хърсево.

Една от версиите за проникването на заразата в индустриалната ферма е от гризачи, съобщи проф. Паскал Желязков като изтъкна, че санитарните условия в индустриалната фирма са на изключително високо ниво. Самият свинекомплекс е сред най-модерните у нас. За съжаление и той като всички останали в България е строен във време, в което не е имало африканска чума. И начинът му на изграждане не позволява отделянето на болните животни. Затова според въведените правила за безопасност всички прасета в него трябва да бъдат умъртвени.

В момента чума по домашните свине не е установена. Но заразата се разпространява сред дивите. По данни на две държавни предприятия - Северноцентралното и Североизточното, всеки ден има по 35 положителни проби. Ловните дружинки помагат, каза проф. Желязков. Но заяви: Някои от тях си позволяват волности.

Загубите за собственика на свинекомплекса „Бони Холдинг" ще са над 10 млн. лв., стана ясно по време на заседанието на Епизоотичната комисия. Прокуристът на дъщерното дружество "Тетрахиб" Цветан Илиев увери, че 70-те работници, които са заети във фермата, ще останат на работа, съобщи шум.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай