Обещават до 7,50 лв. за килограм тютюн

Обещават до 7,50 лв.  за килограм тютюн | StandartNews.com

Стопани без договори молят фирмите да изкупят продукцията им

Заради отличното качество на тютюна тази година тютюнопроизводителите в Пиринския край очакват по-висока цена от миналогодишната. Представители на фирмите изкупвачи вече обиколиха населените места, за да огледат реколтата и да консултират стопаните. Те са ги уверили, че цената на най-добрата продукция може да стигне и до 7-7,50 лева за килограм. "Всички оценители видяха, че тютюнът е с много високо качество. 4 фирми искат да го изкупят. Произвели сме по-малко - по 100 кг от декар при очаквани 150 кг. За всяка фамилия в селото тютюнът е основното препитание. Обещават ни по-добра цена. Щели да купуват реколтата на низи", заяви кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов. Той призна, че половината тютюнджии нямат сключени договори за изкупуване на тютюна си. Затова се молят на представителите на фирмите да им гарантират, че ще вземат и тези количества. "Казаха, че ще изкупят всичко, тъй като "зеленото злато" е много добро тази година. Дано не останат хора, които да не могат да пласират реколтата си заради липса на договори", каза още кметският управник. Тютюнопроизводителите в Пиринския край се надяват изкупната кампания да стартира до края на октомври. За целта фирмите трябва да раздадат чулове и кашони, в които да се връзват низите с тютюн.

Тютюнджиите се опасяват само от възможността изкупвачите да направят картел помежду си и да смъкнат цената. Те чакат предложенията на всички фирми, за да решат на кого да продадат тютюна си. Дори и да имат договор с определено дружество, ако друго предложи повече пари, хората ще дадат продукцията си на него. "Всяка година по това време ни обещават цветя и рози търговците. А после смъкват средната цена под 4,00 лева за килограм. Най-евтино купуват тютюна, за който няма сключени договори. Въртим се в омагьосан кръг години наред и все ние сме ощетените. Сега засадихме пробно тютюн, който е типична гръцка басма. В южната ни съседка го отглеждат и го плащат по над 4 евро за килограм. Ще искаме независими експерти да оценят качеството на реколтата от този сорт у нас", сподели земеделският производител Иван Сабахлъков от Хаджидимово.

Тревожно е, че хиляди тютюнджии в Пиринския край нямат сключени договори с фирмите за изкупуването на продукцията. По-малко от половината тютюнопроизводители в региона на практика имат гаранция, че ще им бъдат взети произведените количества. Тези стопани са в паника, притеснени са. Положението става все по-тревожно и несигурно. Тютюнджиите се страхуват, че може трудът им да отиде на вятъра, ако няма кой да им изкупи продукцията. Защото при липса на договор никой не може да задължи изкупвачите да приберат реколтата им. "Уплашени сме, даваме си здравето на полето, а накрая може да не получим нищо за труда си. Затова някои се принудиха да пласират нелегално нарязан тютюн. Държавата, вместо да ни помогне, ни е изоставила да се спасяваме кой как може и знае", жалват се тютюнджии от сатовчанското село Кочан.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн, е категоричен, че трябва да се приеме подготвеният преди време нов закон за тютюна. Само по този начин ще се въведе ред в бранша и ще се дадат повече права на производителите. Ако не се даде добра изкупна цена и не се изкупят всички количества, то ще има в края на годината протести и бунтове, заканват се тютюнджиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай