Обещанието изпълнено! След Великден Топлофикация Перник минава само на природен газ

Край на въглищата през лятото!

Обещанието изпълнено! След Великден Топлофикация Перник минава само на природен газ | StandartNews.com

 

            Въпреки че гр. Перник се е утвърдил около развитието на минните находища в района, Топлофикация Перник прави важна екологична стъпка в своята история, ограничавайки използването на въглища извън отоплителния сезон.

 

            „Както обещахме, предстои първото лято, в което не планираме да използваме въглища за производството на енергия! След Великден ще произвеждаме енергия единствено от новите ни мощности – газовите когенератори!“ заяви инж. Чавдар Стойнев изпълнителен директор на Топлофикация Перник.

 

            Експертът обясни, че единственият вариант да се премине към използване на въглища преди началото на отоплителния сезон би била сериозна авария на новите мощности.

 

            През есента Топлофикация Перник официално въведе в работен режим 3 броя газови когенератори. Трите заедно притежават сумарна номинална топлинна мощност до 19,5Мв и електрическа мощност до 21,6Мв.

 

В момента експертите на дружеството усилено работят по монтажа на още 2 броя газови когенератори от същия тип, за да се увеличи делът на произведената енергия от природен газ.

 

„Мощността на двата нови когенератора е малко по-различна. Всеки от тях притежава инсталирана електрическа мощност от 8,6Мв.“ обясни инж. Чавдар Стойнев.

 

Експертът направи прогноза, че ако плановете им не бъдат забавени поради непредвидени обстоятелства новите когенератори трябва да започнат работа през следващото лято.

 

Директорът на Топлофикация Перник обясни, че другите горива, с които въглищата ще бъдат заменени, са биомасата и биогазът. На по-късен етап от дружеството обмислят и стартиране на строителството на голям соларен парк.

 

„Постепенно изпълняваме ангажиментите, които поехме към жителите на гр. Перник. Надяваме се и държавата да започне да изпълнява ангажиментите, които пое в края на миналата година към енергетиците и миньорите. В противен случай, отново започваме протести.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

 

Инж. Чавдар Стойнев заяви, че годишната ремонтна програма на дружеството още не е напълно готова, но се ангажира всички срокове за уведомяване на абонатите за планирани спирания на топлоподаването да бъдат спазени, а прекъсванията да бъдат за минимални срокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай