Няма да е лесно: колко ще плащаме за газа през май? Говори шефът на КЕВР

Нищожно количество ще получаваме от азерското синьо гориво

Няма да е лесно: колко ще плащаме за газа през май? Говори шефът на КЕВР | StandartNews.com

„Това, което може да очакваме за цената за месец май е цените в България на газа е да се изравнят с тези в Европа. Досега не беше така, тъй като разчитахме на дългосрочните договори, като в момента остава един валиден дългосрочен договор – с Азербайджан“.

Toва заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров пред журналисти след откритото заседание на енергийния регулатор. Тодоров добави, че дългосрочният договор с Азербайджан заради подписания през миналия септември месец анекс не може да бъде използван в пълен капацитет. Остават само около 10% от потреблението на България, което се покрива от него на ниски цени, а всички останали 90% от количествата ще бъдат взети на пазарни цени, които към момента са валидни в Европа.

 В момента борсовите цени на газа са малко под 100 евро на спот пазарите. Тодоров предполага, че цената за България предвид огромните количества, които купува „Булгаргаз“, ще бъде малко по-ниска. Шефът на КЕВР не може да прави прогнози колко по-малко от 100 евро ще бъде цената на газа за страната ни предвид факта, че когато направил прогнози последният път, до вечерта бил опроверган от пазарите.

Цените на газа за месец май ще станат ясни неофициално на 4 май. Той е доволен, че „Булгаргаз“ са реагирали в кратки срокове след спирането на газа ни от Русия и са осигурили природния газ за страната ни за месец май.

„Няма да има ограничаване на консумацията на газ, а ще има достатъчно газ за всички потребители, които естествено трябва да платят съответните цени. България не произвежда газ, така че трябва да си го купим от пазара, след отказа на Русия да достави на България“, подчерта Станислав Тодоров.

Той обясни, че цената от 177 лева на мегават час, за която говори председателят на Булгаргаз, е цената, която най-вероятно ще бъде реалната цена, на която Булгаргаз ще доставя количествата за месец април. Това не е цената за месец май. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай