Нуриел Рубини, предвидил финансовата криза, бие тревога

Откъде ще се тръгне кризата

Нуриел Рубини, предвидил финансовата криза, бие тревога | StandartNews.com

 

Икономистът Нуриел Рубини, който прогнозира световната финансова кризата от 2008 г., описа зловещ сценарий за развитие на рецесия в САЩ в интервю за Fox Business.

Той е професор по икономика от Нюйоркския университет и главен икономист в Atlas Capital Team. Също тока е бивш старши икономист по международните въпроси в Съвета на икономическите съветници на Белия дом по време на администрацията на Клинтън. Работил е за Международния валутен фонд, Федералния резерв на САЩ и Световната банка. Наричат то още  д-р Рок.

Кредитната криза в САЩ може да започне заради регионалните банки, които имат ниско ниво на застраховка на депозитната база. Това ще увеличи и рисковете от рецесия, предупреди  Рубини.

Според него затруднените регионални банки биха могли да предизвикат кредитна криза, която значително би увеличила рисковете от рецесия.

Той направи този коментар по повод затрудненията, които изпитва First Republic Bank (FRC), която наскоро обяви спирането на тримесечните дивидентни плащания. Медията припомня, че акциите на кредитната институция са поевтинели с над 80% от март насам, докато 67% от депозитната й база не е била застрахована (според S&P Global в края на миналата година).

First Republic Bank е калифорнийска банка с офиси в Ню Йорк, Флорида и на други места. Акциите й се търгуват на Нюйоркската фондова борса и са включени в индексите S&P 500 и KBW NASDAQ Bank, които следят динамиката на акциите на 24 водещи американски банки.

Рубини отбеляза, че този пример говори за сериозните тестове, на които сега преминават регионалните банки, като FRC, поради ниското ниво на застраховка на депозитната база. Той го нарече източник на фундаментален проблем, който ще изостри ситуацията.

Регионалните банки действат като значими кредитори за домакинствата по ипотечни кредити, за малкия и среден бизнес, за търговските недвижими имоти. И така ще имаме кредитна криза, обясни Рубини. Тази криза, според икономистът, "ще направи вероятността от рецесия много по-висока от преди", защото ще обхване "значителна част от банковата система на САЩ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай