Новият дълг напомпа резерва до 6,8 млрд.

Новият дълг напомпа резерва до 6,8 млрд. | StandartNews.com

Толкова налични пари в хазната не е имало от 20 месеца насам

Парите от новите облигации в размер на 1,493 млрд. евро, които бяха пласирани в края на юни на международните пазари, вече са постъпили по сметките на Министерството на финансите. В резултат наличните пари в брой във фискалния резерв на страната вчера удариха 6,788 млрд. лв.

Тук не влизат вземанията на страната от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и др., които от началото на настоящата година също влизат в общата сума на фискалния резерв. Според последните официални данни към края на месец май, тези вземания от фондовете на ЕС са на стойност 935 млн. лв. Но дори тези вземания да не се отчитат, наличните пари във фискалния резерв са над 6,788 млрд. лв. Толкова много пари в хазната не е имало от септември 2012 г. насам, или повече от 20 месеца. Това е основната причина от Министерството на финансите в петък да обявят, че няма да бъдат проведени планираните за месец юли аукциони за пласиране на държавни ценни книжа на вътрешния пазар. Предвидените количества могат да бъдат реализирани през периода септември-декември 2014 г., заявяват от МФ.

За сериозния обем средства в резерва допринесе и извънредната емисия 5-месечни държавни ценни книжа на стойност 1,23 млрд. лв., които бяха пласирани на вътрешния пазар на 30 юни, като целта беше да се обезпечи безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система. До използване на тези средства не се стигна, тъй като не беше необходимо. На този фон в петък международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на ниво "BBB-" със стабилна перспектива. Според оценката на агенцията случващото се през последните седмици не крие риск за банковата система и не представлява опасност за валутния борд, който е подкрепен от значителни международни резерви.

Банковият сектор е с добри средни показатели за капиталова адекватност, ликвидност и печалба, а необслужваните кредити вече не нарастват, отбелязват от Fitch. Експертите от Fitch отчитат и благоприятната позиция на страната по отношение на държавния дълг, който през 2013 г. е 18,9% от БВП. Държавният дълг заема втората най-ниска стойност сред страните от ЕС и е много по-нисък от средното ниво от 40% за държавите с рейтинг "ВВВ", посочват от Fitch.

28 инвестиции създават 22 хил. работни места

Чуждите инвестиции в страната към края на април са 106,6 млн. евро. Но очакванията са до края на годината те да нараснат до 1,2 млрд. евро, каза директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Светослав Младенов. Основание за тази прогноза дават обявените намерения за реализиране на 28 проекта, които се предвижда да създадат над 22,6 хил. работни места, каза Младенов. От януари до юни от БАИ са сертифицирани 12 проекта на стойност 94 млн. лв. Има още 15 проекта на стойност 565 млн. лв., които са в процес на сертифициране. През 2013 г. инвестициите са били 1,092 млрд. евро, като има минимален ръст от 22 млн. евро спрямо 2012 г. Само Румъния и България в целия ЕС увеличават привлечените инвестиции, каза Младенов.

"Привличането на инвестиции не е лесна задача на фона на световната криза", допълни той. Най-много инвестиции у нас има от Холандия и Австрия. Инвестициите се насочват основно към преработвателната промишленост и транспорта. Като положителен фактор за привличане на инвеститорите от БАИ сочат доброто стратегическо положение на България - близо до пазарите в Европа, Русия и Близкия изток. Позитиви носят ниските данъци и образованата работна ръка. Внедряването на дуалната система на образования през септември се очаква да осигури още по-квалифицирани кадри. Атрактивни са и цените на имотите. Като слаби страни от БАИ отчитат бюрокрацията и човешкия ресурс. 85% от работната сила е в големите градове, което предполага развитие на проектите именно в тях. Проблем все още е и инфраструктурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай