Неделя,

Нови подробности за отстъпката за бензин. Защо се бави

От: СТАНДАРТ -
1336
Нови подробности за отстъпката за бензин. Защо се бави
A
A
A

Нови подробности за отстъпката за бензин даде зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. Той съобщи, че тя няма да тръгне от 1 юли, защото ведомството му не е готово.

Разбрали сме се, как ще се приложи отстъпката от 25 стотинки за литър бензин. Ще има механизъм, но все още не е не е финално изработено нашето предложение, а мисля че е най-лесно работещо. Когато се дава тази отстъпка, ще се приспадат впоследствие задълженията на самия оператор на бензиностанцията, или фирмата от задълженията им за ДДС в края на всеки един месец, коментира Данаилов.

Има опасност обаче, да не би някой впоследствие да събере тези касови бележки с отстъпката, защото както стана ясно, говорим, че е само за физически лица, да не събере касовите бележки и да му се издаде и фактура, предупреди той. И коментира защо отстъпката няма да се дава срещу лична карта. С лична карта за отстъпка значи всички да се регистрират като оператори на лични данни и да има сигурност, че няма да бъде злоупотребено с моите и с вашите данни, допълни Данаилов.

С талон също е изключително сложно за администриране, защото въпросът е да се следи автомобилът дали е частен или е така да се каже на фирма. Тогава някой пак трябва да въвежда база данни, да се прави такава. Пак казвам, единствената сложност в това да се дават отстъпки, е впоследствие тези касови бележки да не бъдат събрани и на тях да им се издаде фактура. Тогава вече ще имаме наистина злоупотреба. Всяка касова бележка постъпва веднага в НАП и може да бъде впоследствие контролирана, тъй като има голям обем и има такива решения, които да четат тази информация и да правят такъв анализ на голяма база данни, въпрос на приложение е все пак. Иначе отстъпкат от 25 стотинки няма да влезе в сила от 1 юли, няма да успеем до тази дата, тъй като не сме готови, каза още Пламен Данаилов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички