Нови подробности за отстъпката за бензин. Защо се бави

Защо няма да се дава срещу лична карта

Нови подробности за отстъпката за бензин. Защо се бави | StandartNews.com

Нови подробности за отстъпката за бензин даде зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. Той съобщи, че тя няма да тръгне от 1 юли, защото ведомството му не е готово.

Разбрали сме се, как ще се приложи отстъпката от 25 стотинки за литър бензин. Ще има механизъм, но все още не е не е финално изработено нашето предложение, а мисля че е най-лесно работещо. Когато се дава тази отстъпка, ще се приспадат впоследствие задълженията на самия оператор на бензиностанцията, или фирмата от задълженията им за ДДС в края на всеки един месец, коментира Данаилов.

Има опасност обаче, да не би някой впоследствие да събере тези касови бележки с отстъпката, защото както стана ясно, говорим, че е само за физически лица, да не събере касовите бележки и да му се издаде и фактура, предупреди той. И коментира защо отстъпката няма да се дава срещу лична карта. С лична карта за отстъпка значи всички да се регистрират като оператори на лични данни и да има сигурност, че няма да бъде злоупотребено с моите и с вашите данни, допълни Данаилов.

С талон също е изключително сложно за администриране, защото въпросът е да се следи автомобилът дали е частен или е така да се каже на фирма. Тогава някой пак трябва да въвежда база данни, да се прави такава. Пак казвам, единствената сложност в това да се дават отстъпки, е впоследствие тези касови бележки да не бъдат събрани и на тях да им се издаде фактура. Тогава вече ще имаме наистина злоупотреба. Всяка касова бележка постъпва веднага в НАП и може да бъде впоследствие контролирана, тъй като има голям обем и има такива решения, които да четат тази информация и да правят такъв анализ на голяма база данни, въпрос на приложение е все пак. Иначе отстъпкат от 25 стотинки няма да влезе в сила от 1 юли, няма да успеем до тази дата, тъй като не сме готови, каза още Пламен Данаилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай