Нова мода подлуди бизнеса - отварят гигантски заводи

С термина "гигафабрика" се обозначават най-иновативните заводи за батерии

Нова мода подлуди бизнеса - отварят гигантски заводи | StandartNews.com

Производството на литиево-йонни батерии за електромобили, което ще стартира през втората половина на 2024 година, ще ангажира минимум 3000 служители върху площ от 1 милион кв. м. Това е амбициозната цел, която си е поставила италианската компания "Италволт" (Italvolt), основана от шведския предприемач Ларс Карлстрьом. Тя ще стане реалност след финализирането на проекта на стартъпа за гигафабрика в бившия обект на "Оливети" (Olivetti) в Скарманьо (Торино), пише италианското издание "Мъни", цитирано от БТА.

С термина "гигафабрика" в последно време се обозначават най-иновативните заводи за производство на батерии, необходими за електрическите превозни средства.

Гигафабриката в италианската област Пиемонт ще е най-голямата по рода си в Европа и ще има производствен капацитет от 45 гигавата, който може да се увеличи до 70 гигавата. Инвестицията е за 3,4 милиарда евро.

Съоръжението, което ще бъде изградено в бившата промишлена зона на град Ивреа, ще се използва за производство и съхранение на литиево-йонни батерии за електромобили. Стартъпът "Италволт" е придобил терените през септември 2021 година от фонда "Монтеверди" (Monteverdi), управляван от "Прелиос" (Prelios - компания за недвижими имоти, бивше подразделение на "Пирели" - Pirelli).

В момента "Оливети" е част от "Телеком Италия" (Telecom Italia) и от 2020 година се е съсредоточил върху "интернет на нещата" (концепция за компютърна мрежа от физически обекти, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда) и върху анализа на мащабни данни, тоест технологии, спомагащи да се извлече същественото от хетерогенните данни, които "населяват" уеб пространството. Обектът в Скарманьо е построен между 1962 и 1964 година и малката община на север от Торино е избрана заради удобните пътни и железопътни връзки, с които разполага, както с Ивреа, така и със столицата на област Пиемонт - Торино.

Компанията на шведския предприемач се спира на бившето съоръжение на групата "Оливети" след задълбочен анализ и реализацията на проекта е съпътствана от осеммесечни преговори с различни местни и национални институции. Карлстрьом не крие задоволството си пред сайта askanews.it, говорейки за причините, които са го подтикнали да инвестира в Италия.

Италианският Север е от стратегическо значение за контрола върху цяла Южна Европа, в която към днешна дата няма проекти за гигафабрики, отбелязва Карлстрьом. Гледайки напред, трябва да имаме предвид, че с развитието на електрическите автомобили търсенето на батерии ще надвишава предлагането. Не можем да разчитаме само на азиатското производство и заради въпроса с логистиката: транспортът генерира замърсяване. През 2024 година, когато започнем производство с мощност от 45 гигаватчаса, ще сме в състояние да произвеждаме от 400 000 до 700 000 батерии годишно. Те ще се увеличат, когато достигнем пълна мощност от 70 гигаватчаса, прогнозира шефът на "Италволт".

Карлстрьом приветства чудесния прием от италианските институции, като подчертава, че Италия има отлични шансове и всички перспективи, за да се превърне във водеща сила в енергийния преход и "зелената" икономика. В Италия той срещнал много по-голяма подкрепа и интерес, отвъд очакванията си, отколкото в Англия.

За да разработи проекта за гигафабриката, "Италволт" е сключил партньорство с "Комау" (Comau - производител на роботозирани машини за автомобилостроенето). Той ще се занимава със съоръженията за производство на батерии, а гигантът в автомобилния дизайн "Пининфарина" (Pininfarina) ще следи строителството на завода. Намерихме партньори и доставчици с отличен опит. Вероятно сме открили най-ефективния начин за изграждане на гигафабрика, отчита шведският предприемач. В това отношение сме новатори, а с нас - и Италия, отбелязва той пред онлайн изданието.

Централна роля в изпълнението на проекта ще има и сътрудничеството с университети като Политехническия в Торино, с който съвместно се разработват батерии. В гигафабриката няма да се произвеждат само батерии за автомобили, а ще се акумулира и енергия от възобновяеми източници.

За да финансира италианския си проект, Карлстрьом обеща през февруари дa се раздели с акциите си в британската компания "Бритишволт" (Britishvolt), създадена от него за построяването на гигафабриката с мощност от 35 гигаватчаса в Блит, Нортъмбърланд, в която той вече няма управленски роли. През март британският стартъп на шведския предприемач сключи споразумение за партньорство с компанията за луксозни автомобили "Астън Мартин" (Aston Martin) с цел разработване на високоефективна технология за батерии. Ще се концентрирам върху Италия и "Италволт", където до този момент съм инвестирал 5 милиона евро, и ще бъда президент и изпълнителен директор, заяви той тогава.

Гигафабриката привлича много инвеститори, като идеята е компанията и бордът да са изцяло италиански. Същото се отнася и за доставчиците.

Шведският предприемач следи внимателно и съюза между Франция и Германия за синергия в производството на батерии - Battery Alliance.

Познавам много добре съюза и ще се радвам да сме част от него. Партньорът ни "Комау" дори има място в борда, така все едно и ние сме част от него, макар че искаме да участваме пълноправно, коментира Карлстрьом. Сред потенциалните клиенти на "Италвот" изпъква името на "Стелантис" (Stellantis), който контролира "Комау". Срещнахме се с представители на "Стелантис" и ги информирахме за това, което правим. Към момента обаче няма конкретно споразумение. Ще се радваме да правим батерии за тях, това е много важно за нас, но поддържаме контакти и с други автомобилостроители, уточни шефът на "Италволт".

Ларс Калстрьом не се задоволява с Италия и Великобритания. Предприемачът вече обяви строителството и на друга фабрика за батерии за автомобилната промишленост, този път в САЩ. Новата компания "Стейтволт" (Statevolt) ще изгради съоръжението си в Имперската долина в щата Калифорния и то ще бъде с мощност 54 гигаватчаса годишно, което ще е достатъчно за около 650 000 електрически возила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай