Нов закон за ипотеките затяга кредитирането

Нов закон за ипотеките затяга кредитирането | StandartNews.com

По-строги правила за оценка на кандидатите за заеми за дом се въвеждат с новия Закон за ипотечните кредити, одобрен от кабинета вчера. Целта е още с подаване на документите за кредит да се отсяват платежоспособните граждани, които няма да имат затруднения при връщането на парите.

Гражданите ще имат срок за размисъл от 14 дни, след като получат от банката всички условия по предлагания от нея ипотечен кредит, предвижда законът. Целта е човек да има време да сравни предложенията на пазара и да оцени последиците от подписването на договора.

Със закона ще се въведе изискване финансовите институции, отпускащи ипотечни кредити, да дават на клиентите си подробна преддоговорна информация. Тя ще се дава на формуляр, еднакъв за страните в ЕС, и ще включва всички условия - размер, лихви, срок на погасяване, такси и комисиони, лихви при просрочие. При заемите в чужда валута ще може да се предвиди и клауза за ограничаване на валутния риск, като кредиторът посочи максимална сума, която клиентът трябва да плати при промяна на курсовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай