Нов проект: Изплащат големите влогове за 6 месеца

Нов проект: Изплащат големите влогове за 6 месеца | StandartNews.com

София. Влоговете в КТБ до 196 хил. лв. да бъдат изплатени в срок от 30 дни, а по-големите суми за срок от 6 месеца, и то срещу предоставяне на удостоверение от НАП за липса на задължения. Това предвижда нов вариант на закона за КТБ, който е публикуван от бившия депутат от БСП Георги Кадиев в личния му сайт.

Това е последният вариант на закона за КТБ, който се разглежда в бюджетната комисия, пише Кадиев. За влоговете над 196 хил. лв. се предлага лихвата да бъде намалена до средния пазарен размер. Друго предлагано ограничение е в срок от 12 месеца фирмите да могат да правят междубанкови преводи с парите си само за плащане на доставки, данъци, заеми, както и за финансови задължения към чужбина по стари договори. Така фирмите ще разполагат с парите си, но няма да могат да ги прехвърлят в друга банка или в чужбина.

Предлаганата схема за покриване на всички влоговете предвижда държавата да купи "Креди Агрикол България" от КТБ срещу 1,5 млн. лв. След това към "Креди Агрикол България" да се прехвърлят всички влогове от КТБ с изключение на парите на акционери в банката с дял над 5%, шефовете на банката, както и влоговете на техните роднини. Предлага се в "Креди Агрикол" да не се прехвърлят и влогове на граждани и фирми, които са взели кредити от КТБ, ако тези заеми не бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол". Списъкът с активи (кредити и сгради), които ще бъдат прехвърлени от КТБ на "Креди Агрикол", ще трябва да се утвърди от Управителния съвет на БНБ. Стойността на тези активи трябва да бъде разликата между общия обем на депозитите и обема на гарантираните (до 196 хил. лв.).

За да може да се изплатят всички влогове, се предлага държавата да подкрепи "Креди Агрикол" с 2,2 млрд. лв. като за целта се емитират ДЦК. А Фондът за гарантиране на влоговете ще трябва да даде 1,5 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай