Нов вид птичи грип. Финладия предприема мерки

Рекорден брой огнища на вируса H5N1 тази година

Нов вид птичи грип. Финладия предприема мерки | StandartNews.com

Органът за безопасност на храните във Финландия обяви днес, че е разпоредил да  бъдат умъртвени 50 000 отглеждани във ферми норки и лисици в три ферми за кожи, засегнати от птичи грип, предаде Ройтерс. Норките могат да са преносители на вируса, с което нараства опасността той да мутира и да засегне и хора.

Финландия и Норвегия се сблъскват с рекорден брой огнища на вируса H5N1 тази година. Вирусът е убил хиляди чайки и други видове птици, опасен е и за едрия рогат добитък и ограничава пътуванията в някои региони.

"Норката е особено проблемен вид, когато става дума за инфекции с птичи грип, тъй като може да се превърне в междинен гостоприемник за вируса, давайки му възможност да мутира във форма, която да засегне и хората", обяви органът за безопасност на храните.

Тази година птичият грип е бил открит в 20 ферми във Финландия до края на юли, като в момента се анализират проби от други четири ферми, по данни на регулаторния орган.

Финландският орган за безопасност на храните обяви, че подготвя допълнителни наредби за умъртвяване на животни, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай