Нов шок: Консервите поскъпват

Бурканите повличат цените на компоти, туршии и мед

Нов шок: Консервите поскъпват | StandartNews.com
  • Бурканите повличат цените на компоти, туршии и мед

Стъклените буркани и бутилки поскъпнаха драстично и повличат цените на консерви, мед, вина и безалкохолни напитки. Освен че струва повече, амбалажът дори става дефицитен и при поръчка се налага да се чака, алармират производители. Причината е, че стъкларските заводи работят основно с газ, чиято цена се увеличи много.

Огромен проблем с бурканите имат преработвателите на зеленчуци. "От 1 април стъкларският завод в Пловдив ни увеличи цената с 45%", съобщи пред "Стандарт" Стойко Кировски, председател на браншовия съюз. Той посочи, че не само амбалажът, но и токът, и газът са главоломно поскъпнали. Всеки ден с нови цени е и глюкофруктозният сироп, който се използва за приготвянето на компоти и сладка - досега ръстът при него е 60%. Увеличава се и цената на захарта. Очаква се плодовете и зеленчуците от новата реколта също да дойдат с повишени цени - особено оранжерийните заради скъпия ток, както и заради увеличението при торовете. "Получи се ценова спирала, всичко това няма как да не се отрази в цената на крайния продукт", коментира Кировски. Той обясни, че за някои от фирмите е по-добре да не работят в момента, други минават на 3 или 4-дневна работна седмица. "През следващите месеци ще работим на загуба", посочи още Кировски.

За драстичен скок на стъклените бутилки съобщи и председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски. "От 1 януари имаме 15-20% увеличение, от 1 март - още 10-15%, а в средата на март получихме писмо за екстра чарч енерджи от 45% за тока и газа", каза Чорбаджийски. И посочи, че виното не спира да поскъпва. Производителите са свили до минимум маржовете на печалбите си и работят за обезпечаването на вътрешния пазар. "Нещата са трагични. Бизнесът има проблеми, за които спешно трябва да се намери решение", категоричен е Чорбаджийски.

Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки пък алармира, че при тях няма опаковка, която да не е поскъпнала драстично - не само стъклото, но и пластмасата, и алуминиевите кенчета.    

Проблемът се усеща и при производителите на мед. "Бурканчетата драстично скочиха, освен това почти ги няма. Налага се да се презапасяваме. Стъкларските заводи в момента не произвеждат или работят с намален капацитет заради високите цени на газа. Продават количества, които са на склад", казва пред agri.bg Недялка Михова, дългогодишен пчелар от село Прилеп, Добричка област. "С 30% и над 30% са по-скъпи стъклените опаковки. Това няма как да не се отрази на крайния продукт", пресмята Недялка. Тя допълва, че капачките също стават дефицитна стока, тъй като заводът е спрял производство и сега продава остатъчни количества. "Това означава, че ще има промяна в цената на меда, иначе икономически няма да издържим", изчислява стопанката.

За проблема потвърдиха пред "Стандарт" и производители на мед от Пиринския край, които продават стоката си на фермерския пазар пред земеделското министерство в София. "Все още се намира амбалаж, но трябва да чакаш. Поръчваш и го получаваш след седмица", казва продавач на билки и мед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай