Норвегия изпреварва в доставки за газ. Причината

През месеците от октомври до декември потреблението на промишлеността е спаднало

Норвегия изпреварва в доставки за газ. Причината | StandartNews.com

Норвегия е заменила Русия като най-важния доставчик на газ за Германия през 2022 г., обяви днес германският мрежов регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur), цитиран от ДПА. 

Общо 33 процента от синьото гориво, внесено в Германия миналата година, са дошли от скандинавската страна, докато 22 процента са пристигнали от Русия. 

През 2021 г. Русия бе източник на 52 процента от доставките за германския пазар. 

Миналата година Германия е внесла общо 1449 тераватчаса природен газ миналата година, което е с 12 процента през вноса от предходната година. 

Според регулатора газовите доставки от Русия са били частично компенсирани от допълнителен внос, включително през Нидерландия, Белгия и от Норвегия. 

Същевременно износът за съседни страни е спаднал с около една трета до близо 501 тераватчаса, най-вече заради по-слабото търсене. 

В резултат по баланса в Германия е останал дори с 5 процента повече газ отколкото през 2021 г. - 948 тераватчаса. 

Същевременно потреблението на газ в страната като цяло се е свило с 14 процента, отчита агенцията. Промишлеността е намалила потреблението си с 15 процента, докато частните домакинства и търговските дружества са спестили 12 процента. 

През месеците от октомври до декември потреблението на промишлеността е спаднало с 23 процента, а потреблението на жителите и компаниите - с 21 процента.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай