Нинова защити завод "Арсенал": Изпълняваме си договорите

Разпространената информация за спиране на дейността на оръжейния завод не е вярна

Нинова защити завод "Арсенал": Изпълняваме си договорите | StandartNews.com

Въпреки трудностите оръжейният завод "Арсенал" продължава да функционира така, че да изпълнява договорите си, обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на заседание на Комисията по икономическа политика и иновации в парламента в отговор на въпрос за Държавната консолидационна компания.

Голяма част от служителите в "Арсенал" са в принудителен отпуск заради пандемията и високите сметки за ток. Нинова посочи, че разпространената информация за спиране на дейността на оръжейния завод не е вярна.

"Казвам го убедено, че веднага след като чух новината за затварянето на завода, се свързах с ръководството и те казаха, че причината не е у нас и за това, че комисията забавя работата си и издаването на разрешителни. Остава да работи онази част от предприятието, онази част от състава на работниците, които да осигурят движението и изпълнението по договорите. Предприятието продължава да си изпълнява договорите", категорична е Корнелия Нинова.

Тя коментира и темата с работата на Междуведомствената комисия за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната, и изделия и технологии с военно предназначение.

„Тези политически сътресения в страната, ако мога така да нарека минаването през няколко избора, съставянето на кабинета, доведоха до забавяне на сформирането на комисията, тъй като в нея трябва да има заместник-министри от всички министерства. Сформирахме комисията, аз съм председател и я свиках на 25 януари. Ако към вас се обръщат фирми, обаждат се, че са притеснени - на 25-ти ще има комисия, която ще разгледа приблизително 103 сделки. Ще се опитаме всичко, което е забавено заради тези политически събития, да наваксаме. Знаем какъв е проблемът, разтревожени сме“, посочи министърката.

На друг депутатски въпрос тя отговори, че в проекта за държавен бюджет за 2022 г. са предвидени редица мерки в подкрепа на малките и средните предприятия заради ковид кризата и ръста на цените на енергоносителите. Сред тях тя открои изплащането от държавата на средства към фирмите за разликата от увеличението на цената на тока, но не повече от 35%, като средствата са в размер на около 450 млн. лева, за електроразпределителните предприятия са предвидени 410 млн. лева помощ, средства има и по мярката 60 на 40, както и за запазване на работни места и помощ на работниците - увеличението на ваучерите ще е от 80 на 200 лева, а с тях ще могат да се плащат и комунални услуги.

Предстоят преструктуриране и нови решения за Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерните й дружества, но това ще стане след окончателното разделяне на двете министерства (икономическото и това на иновациите и растежа - бел.ред.), а ние сме още в такъв процес съобщи още Корнелия Нинова пред икономическата комисия в Народното събрание.

Тя изрази надежда този процес да приключи до седмица-две. Тогава ще имаме пълните правомощия в двата ресора да предприемем съответните мерки и действия, допълни вицепремиерът. Тя изтъкна, че проверките обаче не са спирали.

Вече имаме един готов доклад от проверяващите органи, втори доклад от Сметната палата е в процес на изготвяне и има прокурорска преписка за средствата, отпуснати с постановление на Министерския съвет за ДКК и от там за предприятието "Монтажи" за ремонт на язовири. Средствата са в размер на 500 млн. лева, уточни Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай