Нинова ще развива приоритетно индустриалните паркове

В бюджета са предвидени средства за национално съфинансиране за икономическите зони

Нинова ще развива приоритетно индустриалните паркове | StandartNews.com

„Индустриалните паркове са едно от основните средства за постигане на растеж в икономиката, за подпомагане и стимулиране на българския бизнес, за създаване на добри условия за чуждестранни инвестиции. И оттук-нататък в работата на Министерството на икономиката и индустрията това ще бъде абсолютен приоритет“, заяви вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Тя уточни, че според Закона за индустриалните паркове Министерството на икономиката поддържа електронен регистър на индустриалните паркове и от влизането му в сила в регистъра са вписани 9 индустриални парка: „Индустриален парк Плевен-Телиш“, „Индустриален парк София-Божурище“, „Индустриален парк Видин“, „Индустриален парк Карлово“, „Индустриален парк Суворово-Варна Запад“, „Индустриален парк високотехнологичен производствен парк Симитли“, „Индустриален парк Шумен“, „Индустриален парк ЛВЗ“ и „Високотехнологичен индустриален парк Хемус“.

„Служителите на министерството са ми написали как този списък, който законът ни задължава да представим в МС, не е изготвен и ми предлагат да поискам от вас удължаване на срока за изготвяне на списъка. Това ще го оставя настрана и няма да го поискам от вас. Тези служители, които в продължение на година и половина не са си свършили работата, ще си понесат отговорността. И нещо повече - това, което не са свършили за година и нещо, ще се наложи да го свършим за месец и 8 дни. Защото срокът, който ни дава законът, изтича на 12 март. Поемам този ангажимент пред вас“, заяви министър Нинова от парламентарната трибуна.

Тя обясни, че в бюджета за тази година са предвидени средства за национално съфинансиране за развитието на икономическите зони. И критериите, по които ще се определи този списък, ще бъдат публични. Корнелия Нинова пое ангажимент да представи критериите в Комисията по икономическа политика и иновации на Народното събрание.

„При определяне на зони или паркове в съответните региони трябва да гледаме комплексно на въпроса. Северозападна България има нужда от целенасочена държавна политика, включваща изграждането на такава зона. Във Видин има икономическа зона, която не се развива. Това е начин държавата да се намеси, да инвестира във видинската зона и тя да започне да работи. При определянето на този списък ще гледаме в съвкупност от много показатели – демография, географско положение, инфраструктура“, подчерта министърът на икономиката.

„Това е тема, която е надпартийна. Това гарантира и едно национално съгласие по тези въпроси. От страна на държавата ще има грижа за този сектор, целенасочена държавна политика, роля на държавата в развитието на икономиката. От вас очакваме разбиране всичко това да мине през един качествен законодателен процес“, обърна се Нинова към депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай