Петък,

Нинова обменя опит с Италия за антикризисните мерки

От: Рачо Рачев -
1368
Нинова обменя опит с Италия за антикризисните мерки
A
A
A

Италия е основен икономически партньор за България, като преките чуждестранни инвестиции възлизат на над 2 млрд. евро. За нас е важно да ускорим взаимоотношенията между двете страни, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с извънредния и пълномощен посланик на Италия у нас Джузепина Дзара.

По време на разговора бяха обсъдени различни сфери на взаимодействие, а Джузепина Дзара обяви, че италианските фирми са силно заинтересовани от инвестиции в жп. транспорта, инфраструктура, дигитализация и от това как правителството отговаря на кризата със спрените газови доставки от Русия.

Нинова представи мерките, с които управляващите подпомагат домакинствата и бизнеса – продължаване на подкрепата за фирмите и семействата.

По време на срещата бе обсъдена и идеята за създаване на обща европейска стратегия по отношение на газа. Корнелия Нинова и Джузепина Дзара говориха и за проблема с квалифицирана работна ръка, от който страдат и българските, и италианските фирми.

Нинова запозна италианския посланик с възможностите за инвестиции в България и представи подробно новия регистър за Индустриалните зони. „Този регистър е съобразен с различните региони в страната ни, дава представа за демографската картина, и е един своеобразен пътеводител за инвеститора“, подчерта икономическият министър.

„Моята цел е България да стане стратегически партньор на Италия за Балканите“, заяви Дзара.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията