Николай Василев с катастрофална прогноза за Русия

Руснаците ще видят голяма бедност и разруха, „все едно са нападнали себе си”

Николай Василев с катастрофална прогноза за Русия | StandartNews.com

От една война не печели никой, дори и народът на страната, която напада, заяви в интервю за Нова телевизия бившият министър на икономиката Николай Василев.

Той прогнозира „нечувана изолация” за Русия. По думите му руснаците ще видят голяма бедност и разруха, „все едно са нападнали себе си”. „Ще загубят и те човешки животи, ще има и икономическа разруха, но преди нея слагам непоправимата морална щета”, каза Василев.

Той обясни, че до момента БВП на Русия е 1,5 трилиона долара. „Ще настъпи силна рецесия, която според мен започна миналата седмица. Тя ще бъде в размер на стотици милиарди годишно и то години напред. Вместо Русия да бъде просперираща и модерна, ще се върне ужасно назад и много встрани”, каза Василев.

Той обясни, че за броени дни рублата е загубила една трета от стойността. Освен това цялото финансово богатство на руската нация на финансовите пазари се е „изпарило до нула за дни”.

„Най-голямата руска банка беше ударена за един ден. Стойността на акциите й на международните пазари падна с 1000 пъти. Това не го бях виждал. Поделенията й в Европа фалираха за два дни. На нефтените и газовите компании акциите им паднаха 100 пъти за два дни”, припомни Николай Василев.

„Икономическата катастрофа ще бъде нечувана – банките ги приключихме, авиокомпаниите - също. Лизингодателите си прибират самолетите, няма да има международни полети. Целият внос и износ ще бъдат спрени за броени дни. И гвоздей няма да може да изнасят. Трябва да забравим за чужди инвестиции за години напред”, коментира финансистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай