Събота,

Николай Василев с катастрофална прогноза за Русия

От: Рачо Рачев, кадър НоваТВ -
946
Николай Василев с катастрофална прогноза за Русия
A
A
A

От една война не печели никой, дори и народът на страната, която напада, заяви в интервю за Нова телевизия бившият министър на икономиката Николай Василев.

Той прогнозира „нечувана изолация” за Русия. По думите му руснаците ще видят голяма бедност и разруха, „все едно са нападнали себе си”. „Ще загубят и те човешки животи, ще има и икономическа разруха, но преди нея слагам непоправимата морална щета”, каза Василев.

Той обясни, че до момента БВП на Русия е 1,5 трилиона долара. „Ще настъпи силна рецесия, която според мен започна миналата седмица. Тя ще бъде в размер на стотици милиарди годишно и то години напред. Вместо Русия да бъде просперираща и модерна, ще се върне ужасно назад и много встрани”, каза Василев.

Той обясни, че за броени дни рублата е загубила една трета от стойността. Освен това цялото финансово богатство на руската нация на финансовите пазари се е „изпарило до нула за дни”.

„Най-голямата руска банка беше ударена за един ден. Стойността на акциите й на международните пазари падна с 1000 пъти. Това не го бях виждал. Поделенията й в Европа фалираха за два дни. На нефтените и газовите компании акциите им паднаха 100 пъти за два дни”, припомни Николай Василев.

„Икономическата катастрофа ще бъде нечувана – банките ги приключихме, авиокомпаниите - също. Лизингодателите си прибират самолетите, няма да има международни полети. Целият внос и износ ще бъдат спрени за броени дни. И гвоздей няма да може да изнасят. Трябва да забравим за чужди инвестиции за години напред”, коментира финансистът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички