Невиждано! Какво става с жилищата в София

По брой на изградените нови големи къщи и апартаменти

Невиждано! Какво става с жилищата в София | StandartNews.com

София се изкачва на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са въведени в експлоатация 241 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт.

Това е абсолютен рекорд. През първото тримесечие на миналата година на първо място по нови големи жилища беше София. След това две поредни тримесечие на чело на класацията застана област Пловдив, но след това отново столицата зае първото място.

Област Пловдив е на второ място със 108 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация за едно тримесечие. Топ три се допълва от област Варна със 71 нови големи жилища. Четвъртата позиция си разделят София-област и Стара Загора, като и в двете области завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са по 43.

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са повече от десет. Това са Бургас (36 големи жилища), Хасково (30), Пазарджик (25), Перник (24), Добрич (16), Русе (13) и Ловеч (11). Общо за страната завършените големи жилища достигат 721 броя.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието са въведени в експлоатация само 4 жилища, а в област Монтана само 6 броя, пише "Труд".

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните.

През тримесечието завършените двустайни жилища са 2029, като те изпреварват по брой тристайните. Двустайните жилища са 35,5% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1987 и имат дял от 34,8%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 697 и изпреварват едностайните, които са 274.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай