Неприятна промяна с петрола

Ново поскъпване

Неприятна промяна с петрола | StandartNews.com

Петролните фючърси се повишават за трета поредна сесия на търговия и се очаква да отбележат стабилно поскъпване на седмична база с оглед на подобрени перспективи за глобалното потребление и липсата на напредък в преговорите за постигането на временно примирие по отношение на военния конфликт в Близкия изток между Израел и групировката "Хамас".

Ден по-рано бяха представени силни данни за международната търговия на Китай през април, както и за повишаване на вноса на суров петрол от водещия в света вносител на важната енергийна суровина, което е сигнал за подобряване на потреблението на петрол в световна план. Вносът на петрол в Китай се повиши през април с 5,45%, достигайки 10,88 млн. барела на ден.

В същото време има известно съживяване на пазарните очаквания за понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ в близките месеци след изненадващо рязко повишаване на молбите за социални помощи при безработица през последната седмица до най-високо ниво от август 2023 г. насам.

В подкрепа на поскъпването на важната енергийна суровина през последни дни бяха и смесените данни за складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица (според API те се повишиха с 509 хил. барела, но според официалните данни на EIА отбелязаха спад с 1,4 млн. барела)

Липсата на напредък в преговорите между Израел и "Хамас" също допринася за поскъпването на петрола през последните дни, както и сигналите, че формацията ОПЕК + няма намерение да промени политиката си на съкращаване на производството с около 2,2 млн. барела на следващата си важна среща на 1-ви юни.

Всички това води до поскъпване на петрола през последните три сесии на търговия, като към 13.00 часа българско време в петък фючърсите на петрол Брент се повишават с 0,5% към 84,30 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,62% кум 79,80 долара за барел. В рамките на отминаваща седмица двата водеща петролни фючърси са на път да отбележи повишения с около 2%, заличавайки част от рязкото поевтиняване с близо 10 долара за барел от техните върхове преди месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
преди 1 седмица

Balgariq niqma nishto obshto s blizkiq iztok taka ce nedeite da manipulirate horata

Откажи