Неочаквана новина! Признание на Асен Василев

Той комунтира и предложението за събиране на данъците

Неочаквана новина! Признание на Асен Василев | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев направи признание и излезе с важна позиция по друг важен въпрос за страната.

Асен Василев заяви, че проектът за батериите, който е бил заложен в Плана за възстановяване и развитие, отпада. Засегнати са общо 18 проекта. 

"Днес правителството взе решение, свързано с отпадане на част от проектите в Националния план за възстановяван и устойчивост. Това е свързано с промяната на финансовата рамка на плана, която стана още 2022 г. 30% от средствата на всички планове за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановили икономиките и по формула, която е създадена още при създаването на плана – 24 от 27 държави загубиха част от средствата

Някои от тях е трябвало да стартират преди година и са забавени прекалено дълго", обясни финансовият министър. 

"Тъй като имаме времево ограничение, проекти с година забавяне, отпадат. Не означава, че няма да се случат, но по-скоро с национални средства, а не по ПВУ", посочи той. 

Асен Василев заговори и за новата идея за данъчните измами. 

"Що се отнася до това да има възможност при доказани и събрани данъци НАП да възнагради т.нар. "уисълблоури", има такива закони в Щатите и в Англия и е много ефективно.

Най-големите данъчни измами се откриват в следствие на хора, които са в системата и виждат манипулацията. Мога да ви уверя, че и сега се подават недобросъвестни сигнали. Ако някой иска да го прави, в момента нищо не го спира и НАП работи и върху това.

НАП влиза на проверка, ако сигналът е конкретен и в рамките на проверката, ако не се установят нарушения, се продължава с нормалната дейност", каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай