Немислимо. Как Черно море спечели мача с Бяло

Родните курорти са пълни, отчитат сериозен месец за туризма ни

Немислимо. Как Черно море спечели мача с Бяло | StandartNews.com

През 2019 г. 1,200 млн. българи са избрали Гърция за своята почивка. Миналата година пък техният брой пада драстично на 300 000 българи или това е около 80% спад. Очакванията за 2021 г. са едва 600 000 българи да се насочат към южната ни съседка. Това е наполовина на нивата от 2019 г., каза председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес Ричард Алибегов в ефира на Нова.

Според туроператора Антония Чомполова обаче сезонът вече върви добре. „Към момента българският туризъм се справя добре. Всичко е наред, има достатъчно туристи, както български, така и чуждестранни. Хотелите като цяло са пълни и времето е с нас. Може да се каже, че юли е добър месец за българския туризъм”. коментира Чомполова.

Всъщност една от причините за доброто развитие е не само доброто време, но и липсата на мерки. Това се отразява позитивно на туристите, смятат от бранша. "Хотелите, които отвориха, са пълни. българските туристи са предимно насочени към Черноморието, доста по-малка част от хората предпочитат да отидат в съседните за нас държави.

Сезонът върви много добре, хотелите се изпълват благодарение на българските туристи и се надявам така да се задържи до края на сезона", каза още туроператорът.

В същото време обаче ресторантьорите се притесняват да се не повтори ситуацията от зимата, поради липса на мерки за ускорена ваксинация.

„Това лято не се направи, общо взето, нищо в посока ваксинация. В страните около нас нивата на ваксинирани са доста по-високи. За съжаление, очакваме, че през следващия сезон ще се случи същото, което се случи и миналата година”, смята Алибегов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай