Събота,

Не може да има обща минимална еврозаплата

От: Редактори, кадър бТВ -
A
A
A

Не е възможно да има обща минимална европейска заплата, заяви в предаването "Тази сутрин" по бТВ икономистът Петър Ганев. Обикновено се говори за механизъм и координация, а не просто за 1000 евро, които да взема всеки европейски гражданин, отбеляза още Петър Ганев.

Той посочи, че на този етап има само едно предложение за това какъв да бъде механизмът за определяне на такава заплата.

Франс Тимерманс предлага това да бъде 60% от медианната работна заплата, така според Петър Ганев тя може да бъде и по-ниска от тази в момента.

1135 е средната заплата за 2018 г. Медианната е 795 лева. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лева, обясни Ганев.

Това според икономиста означава, че минималната заплата у нас трябва да падне с 30-40 лева. По думите му политиците говорят общо по темата.

"Като се влезе в конкретика, то се оказва, че губим от механизма на Тимерманс. Ако общата минимална заплата е процент от средната, тогава тя би се повишила", според Петър Ганев.

По думите му важното е дали сме съгласни тези неща да се решават и налагат от Европа. Бизнесът подкрепя идеята да има единна минимална заплата, но определена по български механизъм, каза още Петър Ганев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Словесни еквилибристики, г-н Ганев! Минималната заплата трябва да осигурява екзистенц минимум за всеки работещ, т.е. основните нужди за да може да съществува и да не мизерства. Тя трябва да се определя и да може да покрива разходите за храна, ток, отопление и облекло за индивида и семейството му. Поне така ни учеха едно време комунягите в лекциите по политикономия, а сега като станаха капиталисти и "философи" дрънкат само за производителност и как била много ниска у нас и как работната заплата я изпреварвала. Държавата много ги е разпуснала нашите капиталисти и покрай това, че управниците крадат и с г*за си , са ги оставили и те да ограбват на воля труда на работещите. За сравнение цената на труда вложен в едно изделие на "запад", там където работниците са се борили за правата си е 35%,а у нас е 15%. България е учебникарски пример за разпиляване на всякакъв вид ресурси-природни, човешки, финансови.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички