Ще има зам.-министър за биоферми, плод и зеленчук

Порожанов се разбра с протестиращите, те ще посочат кой да заеме поста

Ще има зам.-министър за биоферми, плод и зеленчук | StandartNews.com

Министърът на земеделието Румен Порожанов е постигнал споразумение с протестиращите организации от секторите плодове, зеленчуци, картофи и биопроизводство. Това стана по време на среща, на която министърът  покани представители на протестиращите асоциации. По тяхно искане ще бъде назначен ресорен заместник-министър, който ще отговаря за биологичното земеделие, растениевъдството и картофопроизводството.  Той ще бъде предложен от бранша.

Сред другите искания на производителите, по които се стигна до консенсус, са изготвяне на дългосрочен план за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“, стратегия за възраждане на българското биопроизводство, както и участие на представители на асоциациите в работни групи и консултативни съвети.

"Съвместно с биопроизводителите и производителите на плодове и зеленчуци, които бяха сред основните протестиращи, ще съставим съвместен план за действия, с който да подобрим състоянието на сектора", каза земеделският министър.

Утре в 11 часа ще бъде първата работна среща за "първи стъпки и конкретен разговор по темите", посочи той. От своя страна протестиращите казаха, че прекратяват протестните действия.

На въпрос каква ще бъде съдбата на спорната наредба 5, която пряко засяга биопроизводителите, Румен Порожанов обясни, че се е съобразил с искането им да не се отнема лиценза на производителя при еднократно нарушение. Що се отнася до броя на пробите, обаче, ще обмислим нещата, коментира той.

"Съгласен съм с констатацията, че ведомството има нужда от допълнителен административен капацитет. Темата е отворена, ако има виновен, ще си понесе последствията", каза още министър Порожанов. Той определи днешната среща - разговор като делови и конструктивен. "Те са загрижени за сектора, защото мислят, че не му се обръща достатъчно внимание и аз ги разбирам", посочи още земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай