Наши проекти търсят Е622 млн. инвестиции

Наши проекти търсят Е622 млн. инвестиции | StandartNews.com

Планът "Юнкер" се удължава и след 2018 г., обяви председателят на ЕК

Проекти на български фирми търсят 622 млн. евро инвестиции. Техните идеи са качени на стартиралия вчера специализиран Европейски портал за инвестиционни проекти. Той беше представен от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който реализира плана "Юнкер". Порталът представлява онлайн платформа, свързваща организатори на европроекти и инвеститори от целия свят. На интернет страницата могат да се видят проекти, които кандидатстват за финансиране от фонда или за друго финансиране. България кандидатства с 6 проекта, 4 от които наши, а два - съвместно с други държави. Най-големият роден проект е за 432 млн. евро и би трябвало да стартира на 1 април 2019 г. Той е на ДП "Пристанищна инфраструктура" и предвижда построяване на интермодален терминал във Варна с 5 корабни места. Вторият проект е на ЕСО. Той е за 114 млн. евро и е за изграждане на далекопровод от комплекса "Марица-изток" до Пловдив и Бургас. ЕСО кандидатства с още един проект на стойност 56,77 млн. евро - за далекопровод между Добруджа и Бургас.

Най-малкият проект е за 19,81 млн. евро на компанията "Димтеос". Той е за изграждане на Международен център за бързо икономическо развитие за целите на "Пътя на коприната".

България участва и в два големи проекта заедно с други държави. Единият е заедно с Гърция, Италия и Турция на стойност 50 млн. евро и е за изграждане на мрежа от 100 хидровъздушни пристанища в Гърция и съседните страни.
Най-големият проект е за над 2 млрд. евро за газопровода "Ийстринг". За него кандидатстваме заедно със Словакия, Унгария и Румъния. Основната цел на проекта е да транспортира газ от Западна Европа към Балканите като алтернатива на руския газ.

Вчера ЕК анализира постигнатите резултати по плана "Юнкер". В тази връзка шефът на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че инвестиционният план работи добре и затова се предлага неговата работа да бъде удължена и след 2018 г. Работата на плана коментира и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която написа във Фейсбук: "Инвестиционният план за Европа (планът "Юнкер") работи успешно. България стои добре. Предприемчиви българи, възползвайте се от новите форми на финансиране. Където има риск, има и ползи, растеж и работни места. Планът "Юнкер" подкрепя точно това". Кристалина Георгиева ще коментира плана и на десетата дискусия от кампанията на в. "Стандарт" "Да! На българската икономика", която ще се проведе на 3 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай