Наши фирми с 3,2 млрд. евро заеми от Евросъюза

Австрийските банки най-щедри към БГ компаниите

Наши фирми с 3,2 млрд. евро заеми от Евросъюза | StandartNews.com

Алтернативата за финансиране от чужбина никак не е чужда за предприемачите, развиващи дейност у нас. 3,2 млрд. евро дължат фирми, регистрирани в България, по заеми от европейски банки, сочат данните на Европейската централна банка.

Сумата не включва кредитните линии, които чуждестранните банки майки отпускат към поделенията си в България, тъй като цитираните данни на ЕЦБ се отнасят само за нефинансовите предприятия. За сравнение, бизнес кредитите, отпуснати от банките в България, са на стойност от 25,589 млрд. лв. Така взетите 3,2 млрд. евро от трезорите в чужбина са доста сериозна сума. Най-вероятно голяма част от посочената сума се формира благодарение на чуждестранни корпорации, които имат регистрирано дружество в България, но предпочитат да получат по-евтино финансиране от чужбина. Австрийските банки са най-активни при кредитирането на компании, регистрирани у нас - общата сума на отпуснатите заеми достига 1,9 млрд. евро. На второ място, далече зад Австрия, се нареждат Германия и офшорна Малта с по 400 млн. евро кредити, дадени на родни фирми. Статистиката на ЕЦБ сочи, че кредитни експозиции към България имат още Чехия (200 млн. евро), Словения (100 млн. евро), Италия (100 млн. евро) и Испания (100 млн. евро). Тези парични потоци, дължащи се на кредити, донякъде изкривявят националната статистика за платежния баланс на страната.

Трябва да се отбележи, че не всички държави членки на ЕС публикуват данни за отпуснатите кредити на предприятия от други страни, което означава, че кредитите от евробанки навярно формират по-сериозна сума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай