Нашествие на немско масло и френско сирене

Нашествие на немско масло и френско сирене | StandartNews.com

Истинско нашествие на немско масло и френски сирена се наблюдава по щандовете на родните магазини. Освен че се рекламират усилено, европейските продукти, са и на доста по-изгодни цени от родните, отбелязват млекопреработвателите ни.

Това са субсидирани стоки от Евросъюза, които влизат у нас на много ниски цени, благодарение на подкрепата на местните правителства, коментират от бранша. Управниците в западната част от Европа предпочитат да подпомогнат преработвателите си да изнасят, вместо да сриват цените на собствените си пазари, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Те твърдят още, че самите търговски вериги, които в голямата си част са дъщерни дружества на немски или френски компании, поощряват продажбата на продукти от съответните държави за сметка на родните. Освен че се продават на по-ниски цени, вносните продукти се рекламират широко и в електронните медии, нещо, което нашите производители трудно могат да си позволят, оплакват се браншовиците. Те смятат, че има много голяма вероятност част от вносните млечни продукти, които се продават у нас, да съдържат и растителни мазнини. Вече имало и случаи гауда да се пробутва с етикет "кашкавал".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай