Наша мастика - хит сред френски рицари

Просветният министър проф. Анелия Клисарова се клела в заветите на Ордена на анизетиерите

Наша мастика - хит сред френски рицари | StandartNews.com

София. Българската мастика вече е на почит заедно с френските анасонлиеви напитки "Перно" и "Рикар" в Международния орден на анизетиерите. Дори може скоро да влезе в неговия престижен каталог, който се разпространява сред над 10 000 рицари по цял свят. Мастиката е позната и ценена добре вече на френския пазар.

Международният орден на анизетиерите (МОА) проведе в събота вечер своя уникален годишен ритуал по приемане на нови членове във Варна. В морската столица съществува неговият първи за България и за цяла Източна Европа байаж (филиал), който е учреден през 2011 г. А от миналата година в заветите на ордена се закле и стана негова дама просветният министър проф. д-р Анелия Клисарова. Поради служебни ангажименти тя не можа да присъства на интронизацията онази вечер на нови 5 рицари от Варна. Традиционната флигорна възвести тържественото начало и влизане на Великия съвет начело с мосю Жерар Винатие, канцлер на МОА.

Догодина се очаква българският и морски филиал на ордена да стане самостоятелна Командерия - Варна, като останалите близо 100 във Франция, Австрия, Германия, Италия, Холандия, Монако, на о.Бурбон и др. Новите български рицари се заклеха в заветите на патрона и покровителя на ордена св. Серж, живял през III век. Той е бил офицер на император Максимилиян и лекувал своите воини с чудодейната сила на анасоновите зърна. С магнетичното чукче, символ на ордена, бяха възпроизведени новите анизетиери, а след одобрителното хорово произнасяне на Великия съвет: "Достоен е", всеки от тях ритуално изпи на екс анасоновото питие. Мисия на анизетиерите е да правят добро, да обичат природата и изкуството. През 2012 г. МОА е дал 213 000 евро за благотворителна дейност. Рицарите ще помогнат сега на 26-годишния варненец Златин Михайлов за лечението му в Цюрих.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай