Напрежение. "Активни потребители" отвърна на Алибегов

Той обвини асоциацията, че разпространява невярна информация

Напрежение. "Активни потребители" отвърна на Алибегов | StandartNews.com

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обвини Асоциация "Активни потребители", че разпространява невярна информация за чистотата на водата по Черноморието ни. Ще осъдим това НПО със сигурност, обяви Алибегов.

ВИЖ ОЩЕ: Алибегов избухна: Това, което се случва в момента, е безпрецедентно

"Ако съдебният иск е форма на натиск, бройте го за натиск. Защо да сме притеснени, всеки има право да завежда искове. Ние също имаме право да потърсим отговорност за тежките думи, които бяха отправени. Абсолютно необосновани внушения", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"Проучването е част от проект на Софийския университет (СУ), ще има още много измервания на различни параметри. От СУ ни поканиха съвместно да оповестим резултатите, защото имат изключителна важност за хората. Който и българин да попитате, всеки е виждал някаква тръба или практика, която предполага замърсяване, обаче официалните данни са близки до съвършенството. Ведомствата не измерват по най-добрия начин", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му РИОКОЗ измерва всяка седмица и никога нищо не открива. А местата, където от "Активни потребители" са направили измерванията, са подбрани по оценка на риска и сигнали на граждани.

"Призовахме институциите да започнат да си говорят и да тръгнат по следите на риска и злоупотребите. Никой от държавата не може да ви гарантира, че моята хипотеза не е вярна. Имат ли всички пречиствателни станции достатъчен капацитет? Има ли случаи, в които не са смогвали и са преливали? Има ли стотици пречиствателни станции, които са локални към отделни обекти? Можем ли да гарантираме, че собствениците им са добросъвестни и ги почистват", попита на свой ред Николов.

Николов посочи, че Попският плаж години наред е с лоши оценки и едва в последните две години му се дава отлична оценка. Това навежда на съмнения, смята гостът в студиото.

В понеделник следващата седмица съвместно с Министерството на здравеопазването ще отидем да вземем проби, съобщи изпълнителният директор на "Активни потребители".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай