НАП прави отстъпка от данъка на млади семейства с ипотечен кредит

НАП прави отстъпка от данъка на млади семейства с ипотечен кредит | StandartNews.com

София. И тази година млади семейства, които имат ипотечен кредит, може да получат отстъпка от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

 

За да платят по-малък данък, семействата трябва да са подали данъчната си декларация до края 30 април 2014 г. От НАП напомнят, че към нея трябва да бъде приложен документ, който да доказва кой е кредитозаемател и какъв е размерът на направените лихвени плащания през годината.

 

Договорът за ипотечния кредит трябва да е сключен от лице, което има граждански брак. Това е едно от основните условия за намалението на данъка. Освен това единият от двамата съпрузи трябва да не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит, припомнят от НАП.

 

Друго важно условие е ипотекираното жилище да е единствено за семейството през данъчната година. Данъчното облекчение не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита. Данъчното облекчение може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата, припомнят от агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай