Наляха 1 млрд. в "Солвей Соди"

Наляха 1 млрд. в "Солвей Соди"  | StandartNews.com

"Солвей Соди" e най-големият завод в Европа за синтетично производство на калцинирана сода и най-големият европейски завод на белгийския инвеститор "Солвей".

Предприятието е приватизирано през 1997 г. Основни акционери са "Солвей" (75 %) и "Шишеджам" (25 %). "Солвей Соди" АД и филиалите му "Девен" (топлоелектрическа централа), "Провадсол" (солна мина) и "Девня Варовик" (кариера за варовик - JV 50/50 с "Девня Цимент"), произвеждат лека и тежка калцинирана сода и сода бикарбонат. Над 90 % от продукцията се изнася към Балканите, Русия, Средния изток, Средиземноморския басейн, както и в Южна Америка, Африка и Азия. "Солвей Соди" осигурява около 1 % от общия износ за страната.
С номинален капацитет от 1,5 милиона тона годишно, 640 служители и над 1000 души непряко ангажиран персонал, "Солвей Соди" е едно от най-големите индустриални предприятия в България, с дълбоки корени и традиции във Варненска област от приватизацията му през 1997 година насам. За този период до 2012 г. дружеството е инвестирало близо 1 милиард лева за привеждане на инсталациите в съответствие с европейското законодателство за опазване на околната среда, модернизиране на производството и увеличаване на капацитета му. Най-голямата инвестиция за последните години (300 млн. лева) е свързана с увеличението на содовото производство до 1,5 млн. тона годишно. Тя е за изграждането на нова производствена линия за тежка сода в "Солвей Соди" и на нов котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ "Девен" - модерна инсталация за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, която съответства на последните европейски екологични норми.
Планира се инвестиционната програма на "Солвей Соди" за периода 2013-2015 година да е на стойност между 25 и 60 милиона лева годишно, съобщиха от дружеството. През тази година 45 млн. лева се инвестират в екологични и енергоспестяващи проекти - за изграждането на ново дeстилационно оборудване в содовия завод и други. "Солвей Соди" два пъти е удостояван с наградата "Инвеститор на годината" - през 1997 и през 2007 г.

Основните продукти на предприятието са калцинирана сода (лека и тежка) и сода бикарбонат, използвани като суровина в стъкларската, хартиената и химическата промишленост при производството на стъкло, детергенти и други. "Солвей Соди" се намира на 1,5 км от пристанище Варна-запад, което улеснява износа към целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай