Налагаме ли ембарго на руския петрол? Германия готова

Германия беше критикувана, че не действа достатъчно бързо за въвеждане на ембарго

Налагаме ли ембарго на руския петрол? Германия готова | StandartNews.com

Евросъюзът клони към налагане на петролно ембарго срещу Русия, твърди Ройтерс, позовавайки се на лица, запознати с текущите консултации между представители на Европейската комисия и страните-членки.

Според източниците на Ройтерс най-големият европейски потребител на руски петрол - Германия - е склонна да приеме прекратяване на вноса от края на тази година.

ЕС вече въведе забрана за внос на руски въглища, но доставките на нефт и газ е по-трудно да бъдат заменени и дискусиите за по-нататъшни санкции продължават.

Германия беше критикувана от Киев, както и от други членки на общността за зависимостта си от доставките на руски изкопаеми горива и за това, че не действа достатъчно бързо за въвеждане на ембарго по отношение на тях.

Смята се, че сега само Унгария, Австрия, Словакия, Испания, Италия и Гърция са против петролното ембарго.

В повечето северни държави-членки правителствата очевидно са загрижени заради значителната им зависимост от руските нефтени доставки, докато в тези, които са по на юг, правителствата изглежда са по-разтревожени във връзка с растящите цени на енергията.

Причина за промяната в позицията на Германия вероятно са неотдавнашните успехи в намиране на алтернативни нефтени доставчици.

По-рано тази седмица федералният заместник-канцлер и министър на икономиката и климата Роберт Хабек обяви, че Германия е намалила зависимостта си от руския нефт от 35 процента преди началото на войната в Украйна на едва 12 процента в рамките на 8 седмици.

За сметка на това обаче зависимостта от руски газ си остава голяма, въпреки че е намаляла на 35 процента от 55 процента преди началото на руската инвазия, предаде Франс прес, като се позова на доклад на германското министерство на икономиката. А зависимостта, свързана с въглищата е намаляла на 8 процента спрямо 50 процента досега.

Ако Москва спре от днес за утре доставките си на природен газ, то германските власти очакват да видят страната да изпадне в рецесия, тъй като индустрията няма да може да работи нормално, отбелязва Франс прес.

Германия увеличи силно вноса на газ от Норвегия и Нидерландия, както и на втечнен газ от други страни, но все още смята, че ще е трудно да мине без руски газ преди 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай