Нафтогаз Украйна не е платила за доставките през март

Нафтогаз Украйна не е платила за доставките през март | StandartNews.com

Москва/Брюксел. Нафтогаз Украйна не е платила нищо за доставените количества газ през месец март, заявиха от Газпром. Срокът за изплащането на сумите изтече на 7 Април.

По-рано от Газпром обявиха, че дългът на Нафтогаз възлиза на $ 2.2 млрд.

Украинска правителствена делегация, водена от министъра на енергетиката Юрий Продан, пристига във вторник в Брюксел, за да обсъди начини за осигуряване на енергийните нужди на Украйна. Разговорите ще бъдат технически и ще се отнасят за всички източници на енергия.

Годишното потребление на газ в Украйна е 50 милиарда кубични метра. Страната произвежда 20 милиарда куб. метра и купува 30 милиарда куб. метра от Русия. Най-вече нейната газопреносна система осигурява транзита на 65 от общо 133 милиарда куб. метра руски газ, купуван от страните от ЕС, по данни на Европейската комисия от 2013-а година.

Сигурността на газовите доставки за Украйна от Русия обаче е поставена под въпрос след решението на Газпром да увеличи цената на синьото гориво за страната от 270 до близо 500 долара за 1000 куб. метра и да обвърже по-нататъшните доставки с плащането на дълга на Нафтогаз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай