Наемателите на споделени офиси бягат от центъра на София

Обслужваните офиси са предпочитани от наемателите по главните булеварди на столицата

Наемателите на споделени офиси бягат от центъра на София | StandartNews.com
  • Споделените офиси в София надминаха 55 000 кв.м
  • Обслужваните офиси са предпочитани от наемателите по главните булеварди
  • Proworking е новият глобален тренд при споделените работни пространства

Повечето нови наематели в София се интересуват от гъвкави офис решения, показват данните на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton. Все по-често навлизащи на пазара или разширяващи се компании искат наеманите от тях площи да включват и коуъркинг елемент, който обезпечава бъдещия им растеж.

Очакванията са с налагането на хибридния модел, който включва работа от различни места, търсенето на гъвкави офис решения от страна на бизнеса да нараства.  

„В условията на пандемия офис пазарите в глобален план минаха през сериозни трансформации. Една от тях е новата позиция на споделените офис площи. От алтернативни работни пространства за хора със свободни професии и прохождащи компании, те еволюираха до съществен елемент в микса на самите офис сгради. Моята прогноза е, че коуъркинг пространствата ще стават все по-важна част от големите бизнес центрове“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman&Wakefield Forton.

Статистиката на Cushman&Wakefield Forton показва, че към началото на 2022 г. в София оперират 45 580 кв.м споделени работни площи. През април се очаква да отворят още 2500 кв.м с 250 работни места в проекта MyFlex, разположен в Мегапарк. Инвеститор е Lion’s Head Investments, а оператор на площите ще е Cushman&Wakefield Forton.

Около 75% от наличните към началото на годината пространства са разположени извън централните райони на София – в офис зоните по протежение на големите булеварди и в покрайнините. Нерядко оператори на споделени работни пространства стават наематели в големи бизнес центрове на тези локации или самите офис сгради вмъкват подобни решения в микса си от площи.

“За тях това има голяма добавена стойност, защото им позволява да са гъвкави, когато наемателите търсят възможност за разрастване. Също така им позволява да привличат по-малки екипи от професионалисти, които на този етап нямат време и ресурс за оборудване на самостоятелен офис, но виждат перспектива за бърз растеж. В допълнение, самите наематели все по-често търсят среда и цялостна услуга, не просто квадратни метри“, коментира Красимир Петров, асет и пропърти мениджър в Cushman&Wakefield Forton.

Данните на компанията за управление на споделени работни пространства OfficeRnD също показват, че 84% от предлаганите от техните клиенти площи са обслужвани офиси (private offices). От общите наличности 12% са запазени работни места (dedicated desk), а 4% са такива за свободно ползване (hot desk).

По отношение на заетостта от компанията коментират, че обслужваните офиси са предпочитани от наемателите по главните булеварди, докато в централните райони са по-търсени индивидуалните работни места. Показателят се измерва на базата на броя на заетите работни дни през месеца. Според него обслужваните офиси в покрайнините на София и по големите булеварди се радват съответно на 73% и 63% заетост в месеца, докато тези в център и широк център – на 48% и 30%. И обратно – индивидуалните работни места държат най-висока заетост в централните зони на града.

Тези данни кореспондират с наблюденията на Cushman&Wakefield Forton, според които споделени работни площи извън центъра търсят основно технологични компании. Тяхното търсене обикновено е за по-големи екипи, с възможност за разрастване и с изискване за повече паркоместа, които коуъркинг операторите в центъра не могат да осигурят. И обратно – централните райони са предпочитани от малки консултантски компании, маркетинг и рекламни агенции, както и от хора със свободни професии. 

Сегментирането на пазара на споделени офис площи е глобална тенденция, тъй като този пазар навлиза в по-зрял етап и нуждите на клиентите стават все по-разнообразни. В отговор на това е и налагането на proworking модела, който предлага всички стандартни услуги и социално преживяване на coworking площите, но в по-близка до традиционния офис среда от висок клас.

Наемателите получават изцяло оборудван офис, места за срещи, заедно с пълен набор услуги, като фокуса остава върху подсигуряване на комфортна офис среда и ниски шумови нива. Някои наблюдатели описват proworking площите като по-корпоративна версия на гъвкавите работни пространства. По тази причина този модел навлиза основно в офис сградите, тъй като по-добре се вписва в общата среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай