Понеделник,

Надежда! Още няма решение на Volkswagen за завода

От: Редактори -
111
Надежда! Още няма решение на Volkswagen за завода
A
A
A

България продължава да бъде в късия списък на държавите-кандидатки да бъдат домакини на нов завод на Volkswagen в Югоизточна Европа и Турция. Решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завода все още не е взето. Това мнение изрази Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в предаването "Бизнес старт" по телевизия „Блумбърг България“.

Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана, уточни Янев.

"В рамките на 17-ата сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество проведохме серия от срещи с големи компании и стигнахме до подписването на меморандум за сътрудничество и изпълнение на една сравнително голяма инвестиция в сферата на автомобилостроенето. Говорим за сглобяването на автобуси в България".

"Вероятността за позициониране на този завод е по протежението на автомагистрала "Тракия". Продължението на магистрала "Хемус" дава възможност да погледнем към Северозападна България", поясни още Янев.

По темата за интереса на Китай за инвестиции в секторите на строителство и инфраструктура гостът обясни, че по-реалистичният вариант е китайски компании да се наложат у нас, предоставяйки ноу-хау.

"Разговорите бяха с един от най-големите конгломерати в областта на инфраструктура за изграждането на обекти, например отсечка Русе-Велико Търново, Велико Търново-Габрово, после с магистрала "Марица" и накрая изграждане на транспортен коридор от Истанбул към Букурещ".

"Сътрудничество с Hyundai и завод за производство на батерии за електромобили у нас също са част от приоритетните проекти през 2020 г".

Стамен Янев обяви, че по изчисления на Българската агенция за инвестиции има ръст на инвестициите през 2019 г. "Сертифицирали сме 31 проекта на стойност около 500 млн. лв. с потенциал за разкриване на нови 4 хил. работни места.

Статистическите данни от БНБ са положителни. Говорим за половин милиард повече приток на инвестиции спрямо 2018 г.", отбеляза той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички