Над 30 на сто е увеличен стокооборотът с Беларус

Над 30 на сто е увеличен стокооборотът с Беларус | StandartNews.com

За миналата година стокооборотът между България и Беларус се е увеличил с 33 на сто. Това заяви в отговор на питане посланикът на Беларус у нас Владимир Воронкович, който бе на опознавателна визита в Добрич и се срещна с кмета на града Детелина Николова и зам.-областния управител Ивайло Манушев.

"Не може да се определи някакъв конкретен сегмент от стоки. Ние внасяме основно изделия на машиностроенето, продукти на химическата промишленост, метални изделия, а купуваме стоки на фармацевтичната промишленост в България, вино, плодове, електродвигатели" - каза дипломатът. Той сподели впечатленията си, че пътувайки в Добруджа се е почувствал като в родината си, където земеделието е добре развито и няма пустеещи земи.

"Смятам, че страните ни биха могли да си сътрудничат в областта на селското стопанство и в тази връзка искам да заявя, че наши фирми - производители ще участват в традиционното изложение "Селското стопанство и всичко за него", което се провежда в Добрич, както и на Панаира в Пловдив" - заяви още Воронкович. В отговор на въпрос дипломатът коментира, че той лично е против санкциите срещу Русия и изрази мнение, че това е тема, която трябва да бъде решена на масата на преговорите.

"Ние водим баласирана политика и това, което се пише в интернет не винаги е вярно - че страната ни е забогатяла от санкциите срещу Русия. 40 на сто от експортът ни е ориентиран за Русия, а над 30 на сто - за страни членки на ЕС. Това, което прави нашите стоки търсени в Русия - мляко и млечни произведения, както и месо и месни изделия, е фактът, че запазихме държавните стандарти на изделията" - сподели още депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай