На екскурзия за туршия

Лютеницата излиза два пъти по-евтина с чушки от градината

На екскурзия за туршия      | StandartNews.com

София. Един свободен предобед, няколко съседки и широк багажник са част от рецептата за перфектната домашна туршия. "На шопинг за градински зарзават отиваме", смеят се на словесния каламбур Ивета, Стойка и Мария от блок 510 в жк "Младост".

Термочашите с кафето се настаняват в купето на тойотата още преди тях самите. И съботната разходка от "Младост" до село Огняново, Пазарджишко, започва. Само на 120 километра от София е раят на евтините зеленчуци. Не цената обаче е определяща, а качеството, вещо обясняват съседките на 48-годишната Ивета Апостолова. Вкусът на зарзавата е като от градината на бабите им. Негласната комшийска завера е да напазарят вкусни зеленчуци за зимнина. Това лято за пръв път направили воаяжа за домати. През септември минали по магистралата пак, но стигнали чак до Тополово, Асеновградско. И то за корнишони. Успели да смъкнат и цената заради количеството. "Пътят на туршията е запаметен на GSM-a", смеят се жените. Без майтап обаче показват картата - Огняново, Йоаким Груево, Цалапица, Плодовитово. Проверка на "Стандарт" установи, че на пазарите в района цената за килограм червена капия варира от 50 ст. до 1,20 лв. Ако си вземеш по-голямо количество, търговецът смъква до лев. Подобни са етикетите на цените и в Кърджалийско. Карфиолът се намира по 80 ст., зелето също. "Все още не се купува масово зеле. Хората изчакват още 1-2 седмици, когато цената му ще падне поне с 10-15 ст.", казва продавач на една от сергиите. Скокът на цените накара и родопчани да отворят домашната консервна фабрика. Бурканите с компотите и доматеното пюре вече са готови, сега идва времето на печените чушки, лютеницата, туршиите и сладката, обясняват домакини. Сега очакват благоприятно време, за да съберат и гъби. "Една година се излъгах да правя лютеница с готово пюре и чушки от пазара и вкусът й беше странен, като пластмаса", довери 56-годишната старозагорка Пенка Василева. Решила жената да попита търговците откъде им е стоката. И пюрето се оказало от Китай, а чушките от Турция. Оттогава търси сергиите само около селските градини. Не се хвърля на едри моркови, защото "може да са торени без мяра". Привилегията на голяма част от добруджанките е, че използват продукти от собствените си градини. Пред "Стандарт" Яна Валентинова сподели, че от личната си градинка е приготвила патладжан и пипер за зимата, както и доматен сок. Наред с това в мазето й са подредени по рафтовете й и бурканчета с домашна лютеница. В момента килограм пипер е между 0.80-1.00 лв., докато буркан печен пипер по магазините, при това на промоция, е минимум 1.30 лв. и вътре има 4 до 5 пиперки, споделя друга домакиня.

В Благоевградско пък се шегуват, че и панелките вече раждат зеленчуци. Между блоковете вече почти няма празно пространство. В квартал "Струмско" все повече възрастни хора ограждат по 20-30 квадратни метра зад сградите и ги превръщат в места, където никнат домати, краставици, чушки, кромид, зеле. "По този начин си правим зимнина за без пари. Е, даваме по някой лев за разсад, но ни излиза с пъти по-евтино, отколкото да си купим зеленчуците от магазина. Та зелето в момента е 80 стотинки за килограм. А без кисело зеле зимата не е зима. Затова си го отглеждаме в градината на блока", радва се пенсионерката Зора Алишахова, която живее на улица "Броди" 28. Кооперират се по няколко души, които си имат график по полагане на грижи за зеленчуковата градина. Като разбират за модата столичани да пътуват по сто и повече километра за зарзават, съседите на Алишахова потриват ръце, намигат си и казват, че догодина ще имат и продукция за продан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай