На тези българи в Гърция им се стъжни! Причината

С какво е свързан сериозният проблем

На тези българи в Гърция им се стъжни! Причината | StandartNews.com

Данъчните в България и Гърция погнаха нашенци за укриване на доходи от наеми. „Приходите се облагат в южната ни съседка съгласно Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане, сключена между двете държави през 2002 г.“, обясниха от НАП, предава „Телеграф“.

Нашенците обаче трябва да декларират наемите в годишната си данъчна декларация, за да може те да бъдат изключени от общата данъчна основа в България.

Двете страни постоянно си обменят информация за данъчни цели както автоматично, така и при запитване, обясниха от българската приходна агенция. Отделно част от българите с имоти в Гърция се проверяват и по друга линия. НАП прави ревизии на закупилите или продалите къщи или апартаменти там през 2016 г.

Целта е да се установи дали декларираните им доходи отговарят на имущественото им състояние. И ако в процеса на ревизиите се установят укрити доходи, те да се обложат с 10 процента данък. На мушката са близо 1900 нашенци, а проверките са започнали през октомври миналата година. Възложени са 872 ревизии на лица, при които са установени данни за разминаване между доходи и имущество.

По неофициална информация нашенците с имоти в Гърция са около 10 000. Нашите сънародници предпочитат да купуват в Северна Гърция и особено в районите на Кавала, Офринио, Неа Перамос и дори Халкидики. Българите са в топ 10 на купувачите и за последните 5 години по оценки на местни брокери са инвестирани между 150 и 180 милиона евро.

Обявите на нарушителите се блокират и изхвърлят от платформите, а глобите започват от 5000 евро и се удвояват при следващо нарушение. Гръцките власти са подписали споразумения с въпросните сайтове, като те дават обратна информация към властите.

Експерти твърдят, че  гръцките власти не дават детайлно обяснение за информацията в декларацията, че става въпрос за един обект и това предизвиква недоразумения и проблеми. Задължително да обявявате пред НАП в годишната си декларация имота си в Гърция. Така ще избегнете проблеми, свързани с обратната информация, пращана от гърците към България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай