На пазара в Одрин стана още по-евтино

Златото поскъпна, лирата рекордно евтина

На пазара в Одрин стана още по-евтино | StandartNews.com

Турската лира беляза най-големият си погром за 2022 година. Котировката на лирата спрямо лева падна под 10 стотинки. Според валутните курсове в момента 1 лев е равностоен 9.74 турски лири. 

Това е историческо дъно за лирата. Последните най-ниски стойности бяха отчетени на 19 декември миналата година. Тогавът 1 евро се търгуваше за 18,7 турски лири, а днес достигна 19,08 лири, пише TrafficNews. 

Все още се очаква да се проследи на каква стойност ще затворят борсите. Очаква се, ако понижената котировка се запази, тя да се отрази на курса на лирата у нас в утрешния ден. Каква котировка ще възприеме БНБ ще стане ясно до 18 часа днес. 

Това вещае много положителна прогноза за шопинга на българите, които често избират именно уикенда, за да посетят Одрин и други търговски градове близо до границата ни. Там стоките на повечето сергии могат да бъдат закупени както в турски лири, така и в лева. По последни данни от днес търговците вече преравняват 10 лири на 1 лев. 

Злато

Междувременно цената на златото рязко скочи и достигна стойности от 56,5 евро за 1 грам. Така ценният метал се стабилизира след за последните 30 дни ценният метал поскъпна с над 5% и върна на стойностите си от началото на октомври месец. 

Златото отбеляза най-голямото си седмично повишение от повече от осем месеца, тъй като положителните данни за САЩ засилиха надеждите срещу агресивното повишаване на лихвените проценти на Фед. Потребителските цени в САЩ се повишиха по-малко от очакваното през октомври, което показва, че инфлацията се забавя, което породи надежди, че Фед ще започне да намалява мащабните си повишения на лихвите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай