МВФ с умерена прогноза за растеж в България

МВФ с умерена прогноза за растеж в България | StandartNews.com

Вашингтон. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира повишение на БВП на България с 1.6% през настоящата година. Това е под очакванията на правителството, което очаква тази година икономиката да нарасне с 2,1% и наскоро завиши прогнозата си. Близо е обаче до очакванията на Европейската комисия за 1,7% растеж у нас.

Очакванията за догодина са за ръст от 2,5%, се посочва в доклад за перспективите пред световната икономика.

Фондът предвижда още лек спад на цените на стоките, но повишение през 2015-а. Експертите смятат, че безработицата у нас ще намалее с половин процент като тенденцията ще се запази в бъдеще.

МВФ очаква дефлация от 0,4% в България през тази година, като догодина инфлацията се очаква да се ускори до 0,9%. В бюджетната прогноза на кабинета тази година е заложена инфлация.

Нестабилността в еврозоната, вътрешните политики на затягане на коланите, нарастващите колебания на финансовите пазари, както и увеличените геополитически рискове, произтичащи от развитието на ситуацията в Украйна, създават значителни рискове за спад на икономическия растеж , посочват още от МВФ. Преди кризата в Украйна финансистите бяха по-оптимистични.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай