МВФ: Има рискове за приходите в бюджета (ОБЗОР)

МВФ: Има рискове за приходите в бюджета (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Рисковете за предвидените в държавния бюджет приходи за 2014 г. остават значителни, особено поради дефлацията, заяви Мишел Шанън, ръководител на мисията на МВФ за България. От 6 до 11 юни мисия на МВФ беше в София, за да обсъди икономическите прогнози и политиките на правителството. Заложената цел за бюджетен дефицит от 1,8% БВП за 2014 г. се изпълнява успешно, което подкрепя доверието във фискалната политика. Но ще бъде необходимо ограничаване на разходите, включително използването на планираните от правителството разходни буфери, посочват от МВФ. Да продължи работата с Европейската комисия за отпускане на замразените европейски фондове и приемане на законодателство за независим фискален съвет и на автоматични корективни механизми при отклонения от фискалните лимити, препоръчват от фонда.

Прогнозираме умерено повишение на икономическия растеж през 2014 г. в сравнение със слабия темп през 2013 г., обусловено от засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, каза Мишел Шанън. Заетостта започна да расте, а цените се понижават поради намаляващите цени на вноса, поевтиняването на тока и все още ограничената икономическа активност, посочват от МВФ. Но през второто полугодие се очаква цените слабо да се повишат. Влиянието на вътрешната политическа несигурност върху темпа на реформите и инвестициите, както и продължаващата несигурност в перспективата за ключови търговски партньори от еврозоната, остават основни рискове за прогнозата за БВП, заявяват от МВФ. Събитията в Украйна и Русия се очаква да имат ограничен ефект върху растежа на икономиката. От МВФ съветват да се повиши ефективността на разходите в здравеопазването. Препоръчват и по-големи усилия за намаляване на задълженията и неефикасността на държавните предприятия. Да се вземат мерки по отношение на финансовото състояние на електроенергийния сектор, препоръчват от МВФ и изискват информация за тези условни задължения да се посочва в държавния бюджет в специална част за фискалните рискове.

Ръстът на кредитите е слаб, но банковата система е стабилна, като необслужваните заеми са защитени с буфери от значителен капитал, посочват от МВФ. Според фонда трябва да продължат усилията на банките за разрешаване на въпроса с проблемните активи и за придобиване на свързаните с тях обезпечения, за да се намали несигурността относно цените на активите. За ускоряване на икономическия растеж от МВФ препоръчват подобряване на условията за правене на бизнес, намаляване на корупцията и връзкарството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай