МВФ с ключова прогноза за Саудитска Арабия

От каква цена на петрола се нуждае държавата

МВФ с ключова прогноза за Саудитска Арабия | StandartNews.com

Саудитска Арабия ще се нуждае през тази година от по-висока цена на петрола, отколкото се смяташе досега, тъй като лидерът на ОПЕК+ оглавява производствените съкращения на картела, прогнозира Международния валутен фонд, цитиран от Блумбърг.

Рияд ще изисква средна цена на петрола от 96,20 долара за барел, за да балансира бюджета си, ако се приеме, че Саудитска Арабия поддържа стабилен добив на суров петрол от близо до 9,3 млн. барела на ден през 2024 г., посочи в своята регионална икономическа перспектива базираният във Вашингтон международен кредитор.

Това е с 21% повече от предишна прогноза през октомври, когато МВФ прогнозира, че кралството ще изпомпва 10 милиона барела на ден през тази година. Това също така е по-висока от текущата цена на фючърсите на петрол Брент, които към 12.00 часа българско време се търгуват около 87,50 долара за барел, заличавайки почти напълно първоначалното сутрешно рязко поскъпване над 90 долара за барел след първите информации за израелска въздушна атака срещу Иран.

Саудитците водят доброволните съкращения на петролните добиви в рамките на ОПЕК +, за да предотвратят глобалния излишък на суров петрол и да укрепят цените, задълбочавайки съкращенията си с 1 милион барела на ден от миналия юли насам. Мерките помогнаха за стимулиране на пазара и поскъпване на петрола, но след като Рияд "жертва" обемите си на продажбите и поради това се нуждае от по-висока цена на "черното злато", за да компенсира загуби в приходите.

"Саудитската държава може да се нуждае от цена на петрола, по-близо до 108 долара за барел тази година, за да финансира разходите си, след като се вземат предвид вътрешните инвестиции от държавния инвестиционен фонд", отбелязва пазарен икономист на агенция Блумбърг, пише БНР.

ОПЕК и нейните партньори, водени от Русия и известно общо като ОПЕК +, ще се съберат на 1-ви юни, за да обмислят дали да продължат с производствените ограничения през втората половина на годината. Тъй като конфликтът в Близкия изток укрепва пазара (води до по-скъп петрол), някои анализатори очакват, че ОПЕК + може да започне да разхлабва наложените доброволни ограничения.

Кралството обаче се нуждае от значителни приходи, за да финансира амбициозните планове на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за трансформация, които планове включват харчене на стотици милиарди долари за всичко - от футуристични градове като Неом (Neom) до спортни играчи от най-висок клас.

Правителството прибягна до дълг като начин за преодоляване на някои дефицит, продавайки през януари облигации за 12 милиарда долара, което се равнява на повече от половината от фискалния дефицит, прогнозиран за тази година.

Neom също така планира дебютна продажба на облигации в риал по-късно тази година, тъй като търси повече източници на финансиране, съобщи по-рано тази седмица Блумбърг.

Стремежът на кралството към преки чуждестранни инвестиции досега не е успешен. Правителството иска да достигне 100 милиарда долара ПЧИ годишно до 2030 г., което е приблизително три пъти по-голямо, отколкото някога е постигано, и около 50% повече от това, което Индия получава днес.

Според изчисленията на МВФ Казахстан и Иран, други членове на ОПЕК+, също отбелязаха повишаване на ценовите си нужди. Но рентабилността за няколко други производителки в групата, които не направиха толкова големи жертви по отношение на своите петролни добиви, както саудитците, остава като цяло стабилна или дори намалява.

Според МВФ, ако се приеме, че Саудитска Арабия облекчи съкращенията на петролните доставки и възобнови производството в размер до 10,3 милиона барела на ден през следващата година, изискването за цената за рентабилност трябва да спадне до 84,70 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай